E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13408
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
15
15

Ja nodokļa grāmatiņu neiesniedz, darba devējs ieturēs nevis 20%, bet 23% IIN

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2017
Inta

Labdien! Pašreiz strādāju divās darbavietās ar kopējo darba algu virs 1000,00 EUR mēnesī. Nākamajā gadā, pēc VID datiem, man neapliekamais minimums nepienāksies, bet reāli tas tiks ieturēts pamatdarbavietā. Vai var atteikties no nodokļu grāmatiņas pamatdarbavietā, vai gada beigās būs jāsamaksā it kā nepamatoti piemērotie atvieglojumi? Paldies!

A
atbild:
08. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispirms par formulējumiem. Neapliekamo minimumu nevis ietur, bet neapliekamais minimums samazina ar nodokli apliekamo ienākumu. Nodokļa atvieglojumus piešķir par apgādībā esošām personām (bērniem u. c.), vēl citos gadījumos (cilvēkiem ar invaliditāti u. c.).

No šā gada ienākumiem līdz 20 004 eiro tiks piemērota 20% iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme (līdzšinējo 23% vietā); tikai ienākumu daļai no 20 004 eiro līdz 55 000 eiro tiks piemērota 23% likme.

Jā, ienākumiem no 440 eiro līdz 1000 eiro mēnesī neapliekamais minimums pakāpeniski samazinās un pie ienākumiem virs 1000 eiro mēnesī tas netiks piemērots vispār.

Ja algas nodokļa grāmatiņa iesniegta, darba devējs no mēneša algas līdz 1667 eiro ieturēs 20% IIN. Ja darba devējam nebūs iesniegta algas nodokļa grāmatiņu, algai piemēros nodokļa likmi 23% apmērā arī tad, ja algota darba ienākumi būs līdz 1667 eiro.

No 2018. gada ienākuma gūšanas vietā, kur iesniegta algas nodokļa grāmatiņa, piemēros VID prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. Šo informāciju VID, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), paziņos darba devējam; katram nodokļu maksātājam, ņemot vērā iepriekš saņemtā ienākuma apmēru, aprēķinās īpaši viņam noteiktu naudas summu, kas netiks aplikta ar nodokli.

Gada diferencēto neapliekamo minimumu (neapliekamais minimums, kas atkarīgs no nodokļa maksātāja gada ienākumu apmēra) piemēros, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā.

Algas nodokļa grāmatiņu var arī neiesniegt nevienā darbavietā, tādā gadījumā abās darbavietās piemēros 23% nodokļa likmi, nepiemēros neapliekamo minimumu.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēta arī iespēja, ka, pamatojoties uz maksātāja rakstveida iesniegumu, ienākuma izmaksātājs taksācijas gada laikā ietur nodokli saskaņā ar 23% likmi arī no ienākumiem, kuriem piemērojama nodokļa likme 20% apmērā (15. panta 23. daļa).

Nodokļa maksātājam, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, tiks aprēķināta vai nu piemaksājamā summa, ja nodoklis nav ieturēts pilnā apmērā, vai nodokļa pārmaksa, kuru varēs atgūt atpakaļ.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas