E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13293
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Iegādes vērtība – privatizācijas sertifikātu vērtība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. novembrī, 2017
Ilze

Labdien! Tiek pārdots dzīvokļa īpašums, kurš iegādāts privatizācijas ceļā 03.2000. Tas nav vienīgais īpašums un nav bijis deklarētā dzīvesvieta. Kā rēķināt vērtību kapitāla pieauguma nodoklim? Vērtība privatizācijas līgumā ir stipri mazāka nekā tad, ja piemērotu likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11.9 panta septītajā daļā minēto aprēķinu.

A
atbild:
27. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pārdodot nekustamo īpašumu, no gūtā ienākuma jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Nodokļa likme ir 15% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes vērtību. Atbrīvojums no nodokļa ir tikai atsevišķos gadījumos.

Iegādes vērtība ir pirkuma līgumā norādītā vērtība. Tāda ir norādīta arī tad, ja dzīvoklis privatizēts par sertifikātiem, jo iegādes vērtība ir konkrētā dzīvokļa privatizācijai izlietoto privatizācijas sertifikātu vērtība (1 privatizācijas sertifikāta nominālvērtība – 39,84 eiro (28 lati)).

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī izdevumus, kas saistīti ar tā iegūšanu: valsts nodevu par darījuma noformēšanu, valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, citus līdzīgus izdevumus.

Jūsu jautājumā minētā likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.9 panta septītā daļa (Ja nekustamais īpašums iegūts, atjaunojot īpašuma tiesības, tad par iegūšanas (iegādes) vērtību uzskata minētā nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību (aktuālo).) attiecas uz denacionalizācijas procesā atgūtiem īpašumiem (ēkām, zemi), uz ko tiesības bija īpašniekiem vai mantiniekiem.

Likuma 11.9 panta 7.1 daļā ir noteikts: ja nekustamais īpašums iegūts līdz 2000. gada 31. decembrim un maksātāja rīcībā nav dokumentu, kas apliecina nekustamā īpašuma iegādes vērtību, par tā iegūšanas (iegādes) vērtību uzskata aktuālo nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību nekustamā īpašuma atsavināšanas gadā, kura koriģēta, kadastrālo vērtību dalot ar Centrālās statistikas pārvaldes noteikto katra gada patēriņa cenu indeksu par pēdējiem 10 gadiem pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. 2017. gadā šis indekss par pēdējiem 10 gadiem ir 1,401.

Pārdodot nekustamo īpašumu, Valsts ieņēmumu dienestā jānoskaidro, kā aprēķināms nodokļa apmērs un kāds ir tā samaksas termiņš. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas