E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13284
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Ienākumus deklarē un IIN maksā, ja gūti ar nodokli apliekami ienākumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. novembrī, 2017
Amanda

Labvakar! Gada sākumā dažus mēnešus biju bez oficiāla darba, bet bija neoficiāli ienākumi, kas, protams, nekur neparādās. Vai ir iespējams samaksāt iedzīvotāja ienākuma nodokli par šo (pagājušo) periodu, lai uzrādītos, ka ir bijuši regulāri ienākumi visa gada garumā? Paldies!

A
atbild:
01. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, kādos gadījumos nodoklis no gūtajiem ienākumiem jādeklarē un jāsamaksā noteiktos termiņos jau taksācijas gada laikā, kādi ienākumi obligāti jādeklarē, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju.

Darba devējs no darba ņēmēja algas aprēķina valsts sociālās apdrošināšana iemaksas (VSAOI), kā arī ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli un pārskaita budžetā. Ar atpakaļejošu datumu  darbā nav iespējams pieņemt.

Ja nodarbojas ar saimniecisko darbību, tā ir jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas.

Likuma 8. pantā noteikts, ka pārējie fiziskās personas ienākumi, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, ir :

  • ienākumi no individuālā darba, uzņēmuma līguma, komercaģenta un māklera darbības;
  • ienākumi no individuālā uzņēmuma, arī no zemnieku vai zvejnieku saimniecības, ja tie nav uzņēmumu ienākuma nodokļa objekts, un ienākumi no individuālā komersanta darbības;
  • ienākumi no nekustamā īpašuma (ēku, ēku daļu, dzīvokļu, zemes) iznomāšanas vai izīrēšanas;
  • ienākumi no lietas (zemes, telpas) nodošanas tālāk apakšnomniekam vai apakšīrniekam;
  • ienākumi no kustamās mantas iznomāšanas;
  • no komersantiem, kooperatīvajām sabiedrībām, individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku vai zvejnieku saimniecībām, iestādēm, organizācijām, biedrībām un nodibinājumiem saņemtie dāvinājumi, kā arī no fiziskās personas – saimnieciskās darbības veicējas – saņemtie dāvinājumi, ko izmaksājusi fiziskā persona saimnieciskās darbības ietvaros;
  • ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas un citu kapitāla aktīvu atsavināšanas ienākums;
  • ienākumi no fiziskās personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas, kā arī atbalsta summas par saimnieciskās darbības ierobežojumiem meža īpašniekiem, kuriem meža apsaimniekošana nav saimnieciskās darbības veids;
  • ienākumi no metāllūžņu pārdošanas;
  • ienākumam pielīdzināmi aizdevumi, kā arī vēl arī virkne citu 8. pantā uzskaitīto ienākumu.

Atsevišķi ienākumi taksācijas gadā obligāti jādeklarē, Valsts ieņēmumu dienestā nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam iesniedzot iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarāciju, samaksājot nodokli rezumējošā kārtībā. Piemēram, gada deklarācija jāiesniedz, ja no fiziskām personām saņemti dāvinājumi, kas ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Aprēķināto iedzīvotāju ienākuma nodokli budžetā iemaksā līdz 16. jūnijam. Ja aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, to var iemaksāt valsts budžetā trijās reizēs – līdz 16. jūnijam, 16. jūlijam un 16. augustam, iemaksājot katru reizi trešo daļu no šīs summas.

Likumā ir arī paredzēta atbildība par datu sniegšanu, jo Valsts ieņēmumu dienests pārbauda deklarācijā uzrādīto datu ticamību un pareizību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas