E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13053
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja kaimiņš sūdzas tiesībaizsardzības iestādēm, paužot melīgu informāciju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. oktobrī, 2017
Evita

Kā rīkoties, ja kaimiņi visu laiku apmelo? Nesena strīda dēļ kaimiņi jau vairākas reizes mēneša laikā ir sūdzējušies dažādām iestādēm par dzīvnieku labturības noteikumu pārkāpumiem, par dūmojošu dūmvadu utt. Pārbaudēs, protams, pārkāpumi netika konstatēti. Vai man ir iespēja, nenolaižoties līdz kaimiņu līmenim, pārtraukt šādu rīcību?

A
atbild:
30. oktobrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 2352.1 pantu katram ir tiesības prasīt tiesas ceļā atsaukt ziņas, kas aizskar viņa godu un cieņu, ja šādu ziņu izplatītājs nepierāda, ka tās atbilst patiesībai. Ja pārbaužu laikā tiesību aizsardzības iestādes nav konstatējušas apstākļus, par kuriem informējis kaimiņš, un Jums ir iespēja pierādīt, ka viņš apzināti paudis godu un cieņu aizskarošu informāciju, Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu.

Prasības pieteikumā precīzi jāapraksta Jūsu attiecības ar kaimiņu, kā arī vēsturiskie apstākļi, kādos šīs attiecības veidojušās. Prasībai jāpievieno informācija par to, kādu tieši apmelojošu informāciju kaimiņš paudis.

Pamatojoties uz Informācijas atklātības likuma 10.-11. pantu, Jums ir tiesības vērsties attiecīgajā iestādē (kurā kaimiņš sūdzējies), lai saņemtu sūdzības kopiju vai ieraksta atšifrējumu (ja sūdzība ierakstīta telefoniski). Šo dokumentu Jūs varat pievienot prasības pieteikumam.

Jūs varat prasīt, lai kaimiņš atsauc godu un cieņu aizskarošas ziņas tādā pašā veidā, kādā tās paustas, respektīvi, vēršoties ar iesniegumu attiecīgajā iestādē.

Kaimiņam gan jāņem vērā, ka atsevišķos gadījumos par tiesībaizsardzības iestāžu maldināšanu viņam var iestāties administratīvā vai pat kriminālatbildība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas