E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13042
Lasīšanai: 7 minūtes
1
1

Grūtniece darbā uz noteiktu laiku un sociālās apdrošināšanas pabalsti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2017
Elīza

Labdien! Esmu pieņemta darbā uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku. Līgumā nav norādīts datums. Pati došos bērnu kopšanas atvaļinājumā šā gada 4. decembrī. Vēlējos uzzināt, vai mani var atlaist saistībā ar gaidāmo bērna kopšanas atvaļinājumu, jo paziņoju darba devējam par to tikai 23. oktobrī? Un vai bērna kopšanas atvaļinājuma pabalsts tiek aprēķināts no iepriekšējās algas vai jau no pašreizējās algas?

A
atbild:
07. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 113. pants nosaka, kā izbeidzas uz noteiktu laiku noslēgts darba līgums:

Darba tiesiskās attiecības pēc līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas ar dienu, kad izbeidzas darba līguma termiņš.

Ja darba līgumā, kas noslēgts uz noteiktu laiku, nav noteikts beigu termiņš, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par gaidāmo darba tiesisko attiecību izbeigšanos ne vēlāk kā divas nedēļas iepriekš.

Likumdevējs nav paredzējis grūtnieces aizsardzību uz noteiktu laiku nolīgta darba gadījumā. Šādos gadījumos nav piemērojamas Darba likuma 109. panta (par darba devēja uzteikuma aizliegumu un ierobežojumiem) aizsargājošās normas, jo darba attiecības netiek izbeigtas ar darba devēja uzteikumu, bet gan sakarā ar darba līguma termiņa izbeigšanos.

Tātad, ja darbā atgriezīsies darbiniece, kuras vietā Jūs esat pieņemta uz viņas bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, Jūsu darba attiecības izbeigsies. 

Saskaņā ar Darba likumu darbiniecei, kura atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, ir jāinformē darba devējs par atgriešanos darbā. Likuma 156. pants paredz, ka darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Savukārt bērna kopšanas atvaļinājumu pārtraukt pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām var darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos. Darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai.

Jūs jautājumā rakstāt, ka 4. decembrī dosieties bērna kopšanas atvaļinājumā. Jūsu situācijas izklāsts liek domāt, ka varbūt tomēr ir tā, ka 4. decembris ir diena, ar kuru Jums tiks izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību. Bērna kopšanas atvaļinājumu strādājošie vecāki darba devējam parasti pieprasa, kad māmiņai beidzies grūtniecības un dzemdību atvaļinājums.

Ja vēl būsiet darba attiecībās dienā, ar kuru Jums izsniegta darbnespējas lapa B sakarā ar grūtniecību, Jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu. Un, pat ja darba attiecības atbilstoši darba līgumā paredzētajam tiks pārtrauktas vēlāk, Jums būs tiesības saņemt maternitātes pabalstu visu tam paredzēto laiku. Kad beigsies otrās B lapas termiņš un maternitātes pabalsta izmaksa, būs tiesības arī uz vecāku pabalstu. No 2017. gada 1. janvāra tiesības uz vecāku pabalstu ir arī personai, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), bet tāda ir bijusi, iestājoties grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumam.

Visus Darba likumā paredzētos atvaļinājumus – arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, bērna kopšanas atvaļinājumu saviem darbiniekiem – piešķir darba devējs.

Pabalstus maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu maksā tikai sociāli apdrošinātai sievietei, tas ir, ja viņa ir bijusi darba ņēmēja darbnespējas B lapas izsniegšanas dienā.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām.

Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku.

Otro daļu – par 56 vai 70 kalendārajām dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi; piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējai vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Kad beidzas maternitātes pabalsta izmaksas laiks, ir tiesības uz vecāku pabalstu. Tā saņemšanas ilgumu var izvēlēties, un no izvēles ir atkarīgs pabalsta apmērs:

  • ja vēlas saņemt vecāku pabalstu līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai – pabalstu maksā 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas vai
  • ja vēlas saņemt vecāku pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam – to maksā 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vidējās iemaksu algas aprēķina periods tāpat ir 12 mēneši, neņemot vērā pēdējos trīs mēnešus (kad sāk saņemt pabalstu un divus mēnešus pirms tam).

Vienam no vecākiem, kurš saņem vecāku pabalstu, līdz bērna pusotra gada vecumam maksā arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī.

Ja vecāks nesaņem sociālās apdrošināšanas pabalstus (jo nav bijis darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, tātad nav bijis sociāli apdrošināts), tad šis pabalsts ir vienīgais, un to maksā no bērna piedzimšanas dienas.

Informāciju par pabalstiem vcākiem varat izlasīt VSAA mājaslapā.

Individuālu konsultāciju par pabalstiem ieteicams lūgt VSAA, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Par vecāku tiesībām un iespējām varat izlasīt arī LV portāla skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas