E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13005
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Bērnu lietas tiesās izskata paātrinātā kārtībā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2017
Sanda

Labdien! Vai tiesā bērnu jautājumi, konkrētajā gadījumā par atsevišķu aizgādību, tiek risināti paātrinātā kārtība? Cik ātri/ilgi tiek izskatīti šie jautājumi, ar kādu laika periodu man būtu jārēķinās līdz tiesas spriedumam?

A
atbild:
07. novembrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 46. pantu procesuālās darbības tiesa izpilda likumā noteiktajos termiņos. Ja procesuālie termiņi nav noteikti likumā, tos nosaka tiesa vai tiesnesis.

Savukārt likuma Par tiesu varu”  27. 1 pants noteic, ka tiesas priekšsēdētājs pirms katra kalendāra gada sākuma, sadarbojoties ar tiesas tiesnešiem, plāno un nosaka tiesas darba mērķus attiecībā uz vidējiem lietu izskatīšanas termiņiem tiesā (lietu izskatīšanas termiņu standarts). Lietu izskatīšanas termiņu standartu nosaka, ņemot vērā tiesas resursus un nepieciešamību nodrošināt personas tiesības uz lietas izskatīšanu saprātīgā termiņā un ievērojot citus lietu izskatīšanas pamatprincipus.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 244.1 pantu lietas, kas izriet no aizgādības un saskarsmes tiesībām, tiesa izskata prasības kārtībā pēc vispārējiem noteikumiem. Taču lielākoties lietas, kuras attiecas uz bērnu tiesību nodrošināšanu, tiesas cenšas uzsākt izskatīt paātrinātā kārtībā. Precīzu termiņu paredzēt ir grūti, tas atkarīgs no lietas īpatnībām un tiesnešu noslodzes konkrētā tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas