E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12992
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Attaisnoto izdevumu normas mainīsies

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2017
Andrejs

Lūdzu pēc iespējas detalizētāk izskaidrot par 2018. gada pārmaksāto nodokļu atgūšanu: attaisnoto izdevumu normas, iemaksas pensiju fondos, dzīvības apdrošināšanā u. c.

A
atbild:
30. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saeimā šogad 28. jūlijā pieņemtie likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” grozījumi 10.pantā ievieš būtiskas izmaiņas attaisnotajos izdevumos.

Attaisnotajiem izdevumiem turpmāk paredzēts gan procentuālais ierobežojums (izdevumi nevarēs pārsniegt 50% no maksātāja gada apliekamā ienākuma), gan mainīts summārais ierobežojums – ne vairāk kā 600 eiro gadā kopējiem attaisnotajiem izdevumiem par ārstniecības un izglītības pakalpojumiem, izdevumiem bērnu interešu izglītībai, ziedojumiem vai dāvinājumiem sabiedriskā labuma organizācijām, ziedojumiem politiskajām partijām.

Ja nodokļu maksātājs deklarēs ģimenes locekļu attaisnotos izdevumus, 600 eiro izdevumu norma attieksies

uz izglītības un medicīnas pakalpojumiem, bērnu interešu izglītību.

Attaisnotos izdevumus, kas uzkrāti līdz 2017. gada 31. decembrim, vēl drīkstēs pārcelt uz nākamajiem pieciem gadiem līdzšinējā kārtībā. Jaunos attaisnotos izdevumus par medicīnu un izglītību (ar limitu 600 eiro) varēs pārnest trīs gadus uz priekšu.

Savukārt iemaksas privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanas prēmiju maksājumi (ar līdzekļu uzkrāšanu) kopsummā nedrīkstēs pārsniegt 10% no taksācijas gada apliekamā ienākuma, ierobežota arī kopējā summa – ne vairāk kā 4000 eiro taksācijas gadā.

Attaisnotos izdevumus par ieguldījumiem, veicot maksājumus dzīvības apdrošināšanai (ar uzkrāšanu), ar 2018. gadu piemēros, ja līguma termiņš nebūs īsāks par 10 gadiem.

Šīs ir izmaiņas, ko Saeima jau ir pieņēmusi. Iespējams, vēl var būt citas korekcijas, izskatot budžeta likumprojektu paketi. Turklāt sagaidāmas arī izmaiņas normatīvajos aktos, kas nosaka grozīto likuma normu piemērošanas kārtību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas