E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12909
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2
2
2

Papildatvaļinājuma kompensācijai ir noilguma termiņš

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2017
Personāla speciālists

Labdien! Iepazīstoties ar š. g. 29.09. sniegto atbildi saistībā ar papildatvaļinājumu kompensēšanu naudā, rodas sekojošs jautājums: iepriekš, 19.07.2012., tika sniegts skaidrojums par neizmantotā ikgadējā atvaļinājuma kompensēšanu naudā pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas, kur tika norādīts, ka Darba likuma 31. pantā norādītais 2 gadu noilguma termiņš attiecināms "uz darbinieka tiesībām prasīt atvaļinājuma piešķiršanu darba attiecību pastāvēšanas laikā. [..] Ja šādi atvaļinājuma uzkrājumi kādu iemeslu dēļ ir radušies un darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas, darba devējam ir pienākums atbilstoši DL 149. panta piektajai daļai atlīdzināt visu darbinieka neizmantoto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu naudā (..)". Tātad no minētā izriet, ka, izbeidzoties darba tiesiskajām attiecībām, darbiniekam tiek kompensēts neizmantotais ikgadējais apmaksātais atvaļinājums par visu laiku, kamēr darbinieks bijis nodarbināts pie attiecīgā darba devēja. No 29.09.2017. sniegtā skaidrojuma un arī DL likuma normām nav saprotams, vai uz neizmantoto papildatvaļinājumu attiecināma analoga nostāja, kā iepriekš norādītajā skaidrojumā par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, proti, papildatvaļinājums uzkrājas par visu darba tiesisko attiecību laiku un tiek kompensēts visā apmērā, vai tomēr attiecībā uz papildatvaļinājuma kompensēšanu naudā pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanās attiecas noilguma termiņš – 2 gadi, proti, kompensēts naudā tiek papildatvaļinājums, kas nav izmantots pēdējos 2 gados. Paldies!

A
atbild:
03. novembrī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 151. panta piektā daļa, kas stājās spēkā 2017. gada 16. augustā, nosaka, ka ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumu, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu nav izmantojis.

Ja ar darbinieku tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības un viņš nav izmantojis ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu, darbiniekam kompensācija par neizmantoto ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu pienākas.

Atšķirībā no ikgadējā neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas, kas pienākas par visiem darba periodiem, kad atvaļinājums nav izmantots (DL 149. panta piektā daļa), neizmantotā papildatvaļinājuma kompensācijai ir piemērojams Darba likuma 31. panta pirmās daļas regulējums – visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš.

Tas nozīmē, ka uz papildatvaļinājumu pieprasīšanu un kompensāciju ir attiecināms divu gadu noilguma termiņš.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas