E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12812
Lasīšanai: 2 minūtes

Elektroniskajās izsolēs – īpašumi piedziņas izpildu lietvedības ietvaros

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2017
Armins Ivanovs

Sveiki, sakiet, kāpēc nav vienotas pieejas valsts iestādēs un ZTI rīkotajās nekustamo īpašumu izsolēs? Ja mums ir elektronisko izsoļu vietne, kāpēc, piemēram, katra pašvaldība organizē ar saviem resursiem izsoles par saviem īpašumiem. Kāpēc ar likumu nav noteikts, ka arī pašvaldībām par saviem īpašumiem ir jāpiesaista ZTI un jārīko e-izsole. Paldies par atbildi!

A
atbild:
25. septembrī, 2017
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Šobrīd spēkā esošais tiesiskais regulējums nosaka, ka elektronisko izsoļu vietne (https://izsoles.ta.gov.lv ) ir valsts informācijas sistēmas – Izpildu lietu reģistra – modulis, kas nodrošina izsoļu sludinājumu izvietošanu, kā arī tehnoloģisko rīku kopu izsoles dalībnieku reģistrācijai un solīšanas procesa nodrošināšanai nekustamā īpašuma izsolēm, kuras amata pienākumu izpildes ietvaros rīko zvērināti tiesu izpildītāji un maksātnespējas procesa administratori.

Normatīvie akti neparedz iespēju elektronisko izsoļu vietnē izsoles rīkot citiem subjektiem. Turklāt elektronisko izsoļu vietnes funkcionalitāte izstrādāta atbilstoši Civilprocesa likumā un Maksātnespējas likumā noteiktajai kārtībai, kādā zvērināti tiesu izpildītāji un maksātnespējas procesa administratori organizē nekustamā īpašuma izsoles. Līdz ar to ne tiesiski, ne praktiski elektronisko izsoļu vietnē šobrīd nav nodrošināma iespēja izsoles rīkot citām personām.

Zvērināti tiesu izpildītāji elektronisko izsoļu vietnē pārdod nekustamo īpašumu, uz kuru piedziņa tiek vērsta izpildu lietvedības ietvaros, kuru tiesa ar savu nolēmumu noteikusi pārdot izsolē vai kurš atzīts par bezmantinieku mantu un ir apgrūtināts ar mantojuma atstājēja parādiem. Proti, zvērināts tiesu izpildītājs organizē nekustamā īpašuma pārdošanu vienīgi savu amata darbību ietvaros normatīvajos aktos noteiktos gadījumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas