E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12794
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
6
6

Vecāku pabalsta saņēmēju var mainīt, izmaksas periodu – ne

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2017
Jūlija

Labdien! Gribēju noskaidrot – vai ir tāda iespēja, ka bērna kopšanas atvaļinājumā pirmos 3–4 mēnešus dodas vīrs (sakarā ar to, ka sievietei nepieciešams nostrādāt tos 4 mēnešus, jo augstskolā ir prakses laiks), bet atlikušos mēnešus sieva?

A
atbild:
09. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likums nosaka tiesības uz 1,5 gadus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu. Un to gan bērna māte, gan tēvs var izņemt līdz bērna 8 gadu vecumam, arī pa daļām. Šo atvaļinājumu piešķir darba devējs, un tas ir neapmaksāts atvaļinājums.

Darba likumā paredzētā iespēja izmantot pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu ir kalendārā laika periods.

Savukārt vecāku pabalstu piešķir un maksā, līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu. Tātad pabalsta saņemšanas periods ir saistīts ar bērna vecumu.

Jūsu jautājumā nepateiktais acīmredzot ir par to, vai vecāku pabalstu, ko maksā sociāli apdrošinātajiem vecākiem, kādu laiku var saņemt viens no vecākiem, pēc tam – otrs vecāks.

Bērna kopšanas atvaļinājumu var ņemt abi vecāki, taču tikai vienam maksā pabalstus.

Vecāku pabalstu var pieprasīt viens no vecākiem – bērna māte vai tēvs. Pabalsta izmaksas laikā var mainīt tā saņēmēju. Bērna mamma var pieprasīt un saņemt vecāku pabalstu pēc tam, kad tēvs būs atteicies no vecāku pabalsta.

Taču otrs vecāks nevar mainīt sākotnēji izvēlēto pabalsta izmaksas ilgumu.

Vecāku pabalsta saņemšanas ilgums (to izvēlas vecāki) ietekmē pabalsta apmēru:

  • ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, to aprēķina 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam, pabalstu aprēķina 43,75% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Šādā apmērā pabalsts tiek noteikts, ja vecāku pabalsta saņēmējs atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā.

Ja ir izdarīta izvēle par vecāku pabalsta izmaksas periodu (līdz bērna 1 gada vecumam vai līdz bērna pusotra gada vecumam) un pabalsts piešķirts, tad par vienu un to pašu bērnu izraudzīto izmaksas periodu nav tiesību mainīt.

Tātad, ja bērna tēvs, pieprasot vecāku pabalstu, izvēlēsies tā saņemšanas ilgumu līdz bērna 1,5 gadu vecumam,  tad arī otram vecākam – māmiņai – šī izvēle būs saistoša. Māmiņai vecāku pabalsts tāpat tiks aprēķināts 43,75% apmērā no viņas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu līdz bērna 1,5 gadu vecumam tiek maksāts bērna kopšanas pabalsts – 171 eiro mēnesī tam vecākam, kurš ir vecāku pabalsta saņēmējs.

Abus pabalstus – vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu – par viena un tā paša bērna kopšanu par vienu un to pašu laika posmu piešķir vienai personai.

Par pabalstu maksājumiem individuālās situācijās ieteicams uzzināt VSAA, iespējama arī saziņa elektroniski, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Par pabalstiem un atvaļinājumiem varat izlasīt LV portāla skaidrojumā „Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas