E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12775
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, ja beidzas darba līgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2017
Krista

Sveiki! Mani interesē jautājums par darbavietu līdz 6 mēnešiem grūtniecības laikā, par maternitātes pabalstu ir skaidrs, bet kā būtu ar vecāku pabalstu, ja, piemēram, nostrādā 4–5 mēnešus līdz dekrētam? Šo vecāku pabalstu taču izmaksā darba devējs, un vai viņš ir tiesīgs atlaist no darba jauno māmiņu, lai nemaksātu šo pabalstu (protams, skaidrs, ka neviens nav tiesīgs atlaist no darba grūtnieci)?

A
atbild:
15. septembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispirms – lai būtu skaidrība par maksājumiem – vecāku pabalstu maksā nevis darba devējs, bet gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Tāpat arī maternitātes pabalstu par pirmsdzemdību un pēcdzemdību laiku, uz kuru ir izsniegta darbnespējas lapa B, maksā VSAA. Darba ņēmējs ir obligāti sociāli apdrošināms, un no Jūsu algas darba devējs ietur un arī pats samaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas arī dod tiesības uz šiem pabalstiem.

Darba devēja pienākums ir darbiniecei piešķirt grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī bērna kopšanas atvaļinājumu. To nosaka Darba likums. Taču šos atvaļinājumus darba devējs neapmaksā. Šai laikā ir tiesības uz VSAA maksātajiem pabalstiem.

Ja darba līgums noslēgts saskaņā ar Darba likuma 44. pantu uz noteiktu laiku, tad šāds līgums izbeidzas ar tajā norādītā datuma iestāšanos.

Ja būsiet darba attiecībās, kad sāksies darbnespējas lapa B, saņemsiet maternitātes pabalstu. Kad beigsies otrās B lapas termiņš un maternitātes pabalsta izmaksa, būs tiesības arī uz vecāku pabalstu.

No 2017. gada 1. janvāra tiesības uz vecāku pabalstu ir arī personai, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”), bet tāda ir bijusi, iestājoties grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumam.

Vecāku pabalstu maksā līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam (atkarībā no vecāku izvēles). Vienlaikus maksā arī bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro – līdz bērna pusotra gada vecumam.

Vienalga, vai darba līgums noteiktajā laikā beidzas maternitātes pabalsta saņemšanas laikā, vai arī vecāku pabalsta saņemšanas laikā, vecāku pabalsta izmaksa netiek pārtraukta tam noteikto laiku.

Savukārt, ja darba līgums ir uz nenoteiktu laiku, tad darba devējs nevar atlaist sievieti nedz grūtniecības laikā, nedz likumā noteikto termiņu pēc tam, kad piedzimis mazulis.

Darba likuma 109. panta pirmā daļa nosaka aizliegumu uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā (bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam), izņemot tos gadījumus, kas saistīti ar darbinieces izdarītiem neattaisnotiem un prettiesiskiem darba līguma, darba kārtības un rupjiem darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem, kā arī darba devēja likvidāciju. Tas regulēts Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1.–5. punktā un šī panta minētās daļas 10. punktā.

Tiesības uz pabalstiem savā konkrētajā situācijā varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Iespējama arī elektroniskā saziņa, rakstot uz e-pastu: konsultacijas @vsaa.lv.

Par darba tiesisko attiecību jautājumiem un konkrētām problemātiskām situācijām ieteicams vērsties Valsts darba inspekcijā pa konsultatīvo tālruni: 67186522, 67186523.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas