E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12650
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kad nav jāmaksā IIN no īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2017
Inese

Labdien! Ir šāda situācija. Vēlos pārdot savu nekustāmo īpašumu, kas tika 2002. gadā ir privatizēts. Tātad manā īpašumā tas ir 15 gadus. Šajā īpašumā biju deklarēta dažus gadus, bet tas bija pirms 10 gadiem, respektīvi, pēdējo 10 gadu laikā nebiju tur deklarēta. Šobrīd tas nav mans vienīgais īpašums. Vai man pie pārdošanas ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis?

A
atbild:
31. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme ir 15%, ar ko apliek starpību starp īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību.

Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Tātad nodoklis no ienākuma nebūtu jāmaksā, ja tas būtu vienīgais īpašums, vai arī tad, ja ir bijusi likumā  noteikto periodu deklarētā dzīvesvieta. Ja tā nav, nodoklis jāmaksā.

Pārdodot īpašumu, par nodokļa piemērošanas noteikumiem konkrētā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas