E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12396
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Bērnudārzs, pārceļoties uz Rīgu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2017
Elizabete

Ja bērns, kurš dzīvoja un apmeklēja bērnudārzu Liepājā, pārceļas ar ģimeni dzīvot uz Rīgu, vai viņu var pieņemt Rīgas pašvaldības bērnudārzā, ar kādu prioritāti (un kas šai nolūkā ir jāizdara)? Vai arī viņam jāstājas rindā uz Rīgas bērnudārzu un jāgaida tik ilgi, cik visiem pārējiem, kamēr vieta parādīsies? Un, ja bērnam jau ir 5 gadi, vai tas ko maina?

A
atbild:
25. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Rīgas dome
Indra Vilde, Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja

Lai pieteiktu bērnu uzņemšanai Rīgas pašvaldības finansētā bērnudārzā, vienam no vecākiem bērns jāreģistrē pašvaldības elektroniskajā datubāzē, izmantojot Rīgas pašvaldības pakalpojumu portāla e-pakalpojumu „Reģistrācija pirmsskolai”, kur jānorāda izglītības iestāde, kurā vēlams nodrošināt bērnam pirmsskolas izglītības ieguvi.

Atbilstoši Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 191 „Kārtība,  kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” 36. punktam, izveidojot pretendentu sarakstu, vietas Rīgas pašvaldības bērnudārzos tiek nodrošinātas, ievērojot šādu secību:

  1. bērni, kuriem piešķirts statuss "obligātās izglītības vecums" (5 gadi);
  2. bērni, kuriem piešķirts statuss "komisijas lēmums" (statusa “komisijas lēmums” piešķiršana notiek saistošo noteikumu 27.-29. punktā noteiktajos gadījumos);
  3. bērni, kuriem piešķirts statuss "brālis/māsa" (bērnudārzā jau mācās pieteiktā bērna brālis vai māsa);
  4. Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā deklarētie bērni, kuru vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā;
  5. Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā deklarētie bērni, kuru vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja deklarētā dzīvesvieta nav Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā;
  6. bērni, kuru deklarētā dzīvesvieta nav Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

 Kā redzams, “prioritārā secībā tiek uzņemti visi tie bērni, kuri ir reģistrēti rindā uz kādu no Rīgas bērnudārziem un kuriem ir obligātais izglītības vecums, jo to nosaka Izglītības likums. Ja bērnam ir 5 gadi, tad pašvaldībai ir jānodrošina vieta bērnam, kurš deklarēts Rīgas administratīvajā teritorijā, bērnudārzā”, skaidro Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde. “Savukārt, ja bērnam nav obligātais izglītības vecums, tad bērnam ir jābūt reģistrētam rindā kādā no Rīgas bērnudārziem un jāgaida vieta pirmsskolā. Iespēja tikt bērnudārzā ir atkarīga no konkrētās iestādes, cik liels pieprasījums tajā ir un cik bērnu ik gadu tiek uzņemts. Ir iestādes, kurās arī šobrīd vēl ir brīvas vietas.”

Tomēr būtiski atzīmēt, ka atbilstoši saistošo noteikumu 23. punktam bērnam, kuram kalendārajā gadā aprit pieci, seši vai septiņi gadi, ārpuskārtas statusu "obligātās izglītības vecums" elektroniskajā datubāze piešķir automātiski katra gada sākumā, ja bērna deklarētās dzīvesvietas adrese ir Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā. Līdz ar to, ja bērns jau ir sasniedzis obligātās izglītības vecumu un tiks reģistrēts bērnudārza rindā tikai tagad – gada vidū, lai noskaidrotu, kādas ir iespējas tikt uzņemtam Rīgas pašvaldības bērnudārzā jau šajā mācību gadā, aicinām personiski sazināties ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu (tālr. 67026816, 67026833).

Informāciju par aktualitātēm pirmsskolās, kā arī par brīvajām vietām bērnudārzos var uzzināt tīmekļa vietnē www.e-skola.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas