E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12263
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Elektroniskā uzraudzības sistēma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. jūnijā, 2017
Monta

Labdien! Esmu neizpratnē un nezinu, pie kā vērsties, kam īsti jautāt, tāpēc vēršot šeit. Lieta ir tāda, ka cilvēkam bija nosacīts sods, kuru neizcieta, un tādēļ atrodas šobrīd ieslodzījuma vietā. Noziegums, par kuru tika iegūts nosacīts sods, bija mērāms kā smags. Bet, kad tika pieķerts, neizciešot sodu, tāpat sēžoties pie stūres bez auto vadītāja tiesībām, tiesa savā spriedumā to noteica kā mazāk smagu noziegumu, pēc 321. Krimināllikuma panta. Atradām informāciju par iespēju atbrīvoties ātrāk ar elektroniskās uzraudzības sprādzi. Pēc izciesta 1/3 daļas soda varot iesniegumu rakstīt uz šo sprādzi persona, kurai ir piemērots mazāk smags soda mērs. Te nu rodas jautājums, pēc kura tiesas sprieduma tiek skatīts personas soda mērs. No pirmās tiesas, kura uzlika sodu, nosacīti notiesājot, vai pēc pēdējās tiesas, kura nolemj piemērot reālu cietumsodu?

A
atbild:
30. jūnijā, 2017
Linda Balode
LV portāls

Jāvērš uzmanība, ka, piesakoties uz elektronisko uzraudzības sistēmu, tiks vērtēti abi izdarītie noziegumi un to piespriestie soda mēri, proti, abi noziegumi summējas.

Latvijas Sodu izpildes kodeksa 79.panta pirmā daļa nosaka: “Notiesātais nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas, tai skaitā ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu, var lūgt, ja viņš atbilst šā kodeksa 50.panta ceturtajā daļā minētajiem nosacījumiem, faktiski ir izcietis Krimināllikumā noteikto soda daļu un atbilst citiem Krimināllikumā noteiktajiem kritērijiem.”

Savukārt Latvijas Sodu izpildes kodeksa 79.panta pirmā un otrā daļa nosaka:

1)      “notiesātais iesniegumu ar lūgumu viņu atbrīvot no soda izciešanas nosacīti pirms termiņa, tai skaitā ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu, iesniedz brīvības atņemšanas iestādes priekšniekam;

2)      saņēmis šā panta pirmajā daļā minēto iesniegumu, brīvības atņemšanas iestādes priekšnieks triju darbdienu laikā pārbauda, vai notiesātais atbilst šā kodeksa 79.pantā minētajiem nosacījumiem. Ja tiek konstatēts, ka notiesātais neatbilst kaut vai vienam no minētajiem nosacījumiem, iesniegums tiek nodots atpakaļ notiesātajam, norādot šā iesnieguma nevirzīšanas iemeslus un laiku, kad notiesātajam radīsies tiesības uz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas bez elektroniskās uzraudzības noteikšanas vai ar tās noteikšanu. Brīvības atņemšanas iestādes priekšnieka atbilde nav apstrīdama vai pārsūdzama.”

Ņemot vērā iepriekš minēto, iesakām sazināties ar attiecīgā cietuma administrāciju vai vērsties Ieslodzījuma vietu pārvaldē ar lūgumu rast iespēju sniegt konkrētu atbildi uz uzdoto jautājumu.

Iespējams, noderēs arī LV portāla publikācijas:

https://lvportals.lv/visi/skaidrojumi/287695-elektroniska-uzraudziba-pirmstermina-atbrivosana-ar-aproci-ap-kaju/

https://lvportals.lv/visi/likumi-prakse/257644-ar-elektronisko-aproci-pretim-godigai-dzivei/

https://lvportals.lv/visi/likumi-prakse/262773-elektroniska-notiesato-uzraudziba-no-2015gada/.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas