E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11987
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kā privātpersonai pamest SIA?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2017
Artūrs

Labdien! Kā izrakstīties no SIA privātpersonai? Šajā gadījumā SIA ir 3 dalībnieki (33,3%, 33,3%, 33,3%) un viens valdes loceklis. Valdes loceklis grib izstāties no valdes un atteikties no savām kapitāla daļām.

A
atbild:
23. maijā, 2017
Uzņēmumu reģistrs
Nelda Nātra, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Saskaņā ar Komerclikuma 188. panta pirmo daļu dalībniekam ir tiesības brīvi atsavināt sev piederošo daļu, ja vien likumā vai statūtos nav noteikts citādi. Tāpat šā panta trešajā daļā ir noteikts, ka dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt daļu (izņemot pārdošanu) dalībnieks drīkst tikai ar dalībnieku lēmumā izteiktu piekrišanu, ja statūtos nav noteikts citādi. Tas nozīmē, ka sabiedrības dalībnieks var pārdot sev piederošās kapitāla daļas trešajai personai bez dalībnieku lēmumā izteiktas piekrišanas. Savukārt dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt sev piederošās kapitāla daļas dalībnieks var tikai ar pārējo dalībnieku piekrišanu. Papildus informējam, ka atbilstoši Komerclikuma 192. panta pirmās daļas 3. punktam sabiedrības dalībnieks var rakstveidā atteikties no savām kapitāla daļām, neprasot pārējo dalībnieku piekrišanu, tādējādi pati sabiedrība iegūst dalībnieka kapitāla daļas.

Attiecībā uz izmaiņām sabiedrības valdē norādām, ka Komerclikuma 224. panta astotajā daļā ir paredzēts, ka valdes loceklis var jebkurā laikā atstāt valdes locekļa amatu, par to iesniedzot paziņojumu sabiedrībai. Tas nozīmē, ka šajā gadījumā nav nepieciešams dalībnieku lēmums.

Dokumentu paraugi, lai reģistrētu attiecīgās izmaiņas sabiedrības dalībnieku reģistrā un valdes sastāvā, ir pieejami Uzņēmumu reģistra mājaslapā, sadaļā UR reģistri → Komercreģistrs.

Vēršam uzmanību, ka Komerclikuma 314.1 panta pirmajā daļā ir noteikts, ka gadījumā, ja sabiedrības valdei ilgāk par trim mēnešiem nav pārstāvības tiesību un sabiedrība triju mēnešu laikā pēc rakstveida brīdinājuma saņemšanas nav novērsusi norādīto trūkumu, sabiedrības darbību var izbeigt, pamatojoties uz komercreģistra iestādes lēmumu. Tātad, ja sabiedrībai nav valdes ilgāk par trim mēnešiem, Uzņēmumu reģistrs nosūta sabiedrībai brīdinājumu uz tās juridisko adresi, kurā lūdz novērst minēto trūkumu trīs mēnešu laikā. Ja trīs mēnešu laikā no brīdinājuma saņemšanas sabiedrība Uzņēmumu reģistrā neiesniedz pieteikumu par jaunas valdes iecelšanu, Uzņēmumu reģistrs pieņem lēmumu par sabiedrības darbības izbeigšanu. Saskaņā ar Komerclikuma 317. panta pirmo daļu sabiedrības darbības izbeigšanas gadījumā notiek tās likvidācija, ja likumā nav noteikts citādi.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas