E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11773
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nerezidentam nepiemēro IIN neapliekamo minimumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2017
Anna

Labdien! Vai par Baltkrievijas un Ukrainas pilsoņiem, kuriem ir uzturēšanās atļauja uz Darba līguma pamata (uz 5 gadiem), iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek maksāts kā par rezidentiem? Vai ir spēkā citi noteikumi?

A
atbild:
08. maijā, 2017

Vienīgā atšķirība iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinā gūtajam ienākumam no algota darba ir tāda, ka nerezidentiem šajā aprēķinā netiek piemērots neapliekamais minimums.

Rezidences statuss tiek noteikts, ievērojot likumā “Par nodokļiem un nodevām”, kā arī Latvijas noslēgtajos starpvalstu līgumos ietvertos nosacījumus.

Atbilstoši likumā “Par nodokļiem un nodevām” ietvertajiem nosacījumiem persona ir atzīstama par Latvijas rezidentu, ja tai ir deklarētā dzīvesvieta Latvijā. Tādējādi, ja personai, kurai ir uzturēšanās atļauja, Latvijā ir deklarēta dzīvesvieta, tad tā saskaņā ar likumu “Par nodokļiem un nodevām” ir  atzīstama par Latvijas rezidentu. Tomēr jāņem vērā, ka starpvalstu līgumi rezidences statusa noteikšanā vērtē arī citus nosacījumus, tostarp ņem vērā, kurā valstī personai ir vitālo interešu centrs (dzīvo ģimene, tiek veiktas sociālās iemaksas u. tml.). Persona, neskatoties uz to, ka tai Latvijā ir deklarēta dzīvesvieta, var tikt atzīta par citas valsts rezidentu, ja tā ieradusies Latvijā tikai noteiktu laiku strādāt un Latvijā tās dzīvesvietai ir pagaidu raksturs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas