E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11492
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Atsevišķos gadījumos likuma izpratnē dokuments netiks uzskatīts par paziņotu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2017
Ilze

Labdien! 1. martā stājās spēkā grozījumi Paziņošanas likumā. Attiecībā uz paziņošanu uz ārvalstīm (Paziņošanas likuma 10. pants) nav nekāds skaidrības – no šā panta trešās daļas konstatējams, ka gadījumā, ja no ārvalsts tiek atpakaļ atsūtīts dokuments, par kuru ir ārvalsts pasta institūcijas norāde, ka sūtījumu nav iespējams nodot saņēmējam, dokuments uzskatāms par nepaziņotu. Turpretī gadījumā, ja Latvijas Pasts atsūta atpakaļ iestādei tās nosūtīto dokumentu, vienalga tiek uzskatīts, ka dokuments ir paziņots. Kāpēc tāda netaisnība likumā - ārvalstī persona nesaņems iestādes lēmumu, piemēram, par kādām soda naudām vai citu nelabvēlīgu lēmumu, un tas nestāsies spēkā, jo nebūs paziņots, bet Latvijā, kaut arī adresāts nebūs saņēmis lēmumu, tas būs paziņots un līdz ar to stājies spēkā.

A
atbild:
07. martā, 2017
Linda Balode
LV portāls

Paziņošanas likuma 10. pantam nav Jūsu norādītās trešās daļas, ka gadījumos, ja no ārvalsts atpakaļ atsūta dokumentu ar pasta institūcijas norādi, ka sūtījumu nav iespējams nodot saņēmējam, dokuments uzskatāms par nepaziņotu. Ja mēs pieņemam, ka ārvalstīs šādos gadījumos dokumentu uzskata par nepaziņotu, jāvērš uzmanība, ka arī Latvijā ir tāpat – ja Latvijas Pasts atsūta atpakaļ iestādei tās nosūtīto dokumentu ar norādi, ka sūtījumu nodot adresātam nav iespējams.

Paziņošanas likuma 10. panta otrā daļa paredz: “Ja dokuments nosūtīts atbilstoši šā panta pirmās daļas 2. punktam, tā paziņošanu apliecina adresāta parakstīts paziņojums par sūtījuma izsniegšanu. Ja adresāta parakstīts paziņojums par sūtījuma izsniegšanu nav saņemts un nav saņemta arī informācija par to, ka sūtījumu nodot adresātam nav iespējams, uzskatāms, ka dokuments adresātam paziņots.” Dokuments būs uzskatāms par paziņotu, ja adresāts nav parakstījies par sūtījuma saņemšanu un iestāde no Latvijas Pasta nebūs saņēmusi informāciju, ka sūtījumu adresātam nav iespējams nodot.

Tāpat jāvērš uzmanība, ka cilvēkam attiecībās ar valsti ir noteikti pienākumi. Dzīvesvietas deklarēšanas likums nosaka personas pienākumu deklarēt dzīvesvietu, un likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Paziņošanas likuma 4. pants noteic – fiziskajai personai dokumentu paziņo uz deklarētās dzīvesvietas adresi vai deklarācijā norādīto papildu adresi. Dokumentu var paziņot uz citu adresi gadījumā, ja adresāts norādījis uz objektīviem apstākļiem, kādēļ tas nepieciešams. Adresātam ir pienākums būt sasniedzamam norādītajā adresē. Ja personai nav deklarētās dzīvesvietas, tā nav arī PMLP paziņojusi savu atrašanās vietu ārvalstī, persona valsts un pašvaldību iestāžu informāciju nesaņem. Iestādēm nav pienākums mēģināt noskaidrot personas adresi, ja tā nav norādīta reģistros.

Paziņošanas likuma mērķis ir nodrošināt iestādes un privātpersonas publiski tiesiskajās attiecībās savlaicīgu, kvalitatīvu un privātpersonas tiesībām un likumiskajām interesēm atbilstošu dokumentu un informācijas paziņošanu adresātam. Dokumenta paziņošanā ir arī adresāta līdzdarbības princips. Tas nozīmē, ka pašam adresātam ir pienākums līdzdarboties dokumentu apritē, arī nodrošinot faktisku sasniedzamību norādītajā adresē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas