E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11325
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Ja nav izmantotas tiesības uz nodokļa atvieglojumu, jāsniedz deklarācija

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2017
Edīte

Labdien! Jautājums par gada ienākumu deklarāciju – strādāju no 2011. Gada, algas grāmatiņā nebija ierakstīti divi nestrādājoši vecāki kā apgādājamie. Kā man pareizi aizpildīt deklarāciju, kādi punkti jāpilda, lai saņemtu pārmaksāto nodokli? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
13. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kopš 2016. gada janvāra likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka par nestrādājošiem vecākiem nav tiesību uz nodokļa atvieglojumu kā par apgādājamiem. Savukārt iepriekšējos gados atvieglojumu par nestrādājošiem vecākiem varēja piemērot, ja vecāki nesaņēma pensiju.

Neizmantotos atvieglojumus, ja uz tādiem pirms tam bija tiesības, var piemērot un atgūt pārmaksāto nodokli par iepriekšējiem trim gadiem, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju atsevišķi par katru gadu. Deklarācijā D 13. rindā "Atvieglojumi par apgādājamiem" jānorāda nodokļa atvieglojumu summa par apgādājamiem taksācijas gadā.

Iekļaut algas nodokļa grāmatiņā informāciju par apgādājamiem un atvieglojumiem ir nodokļu maksātāja pienākums un vienlaikus arī izvēle. Tātad nepieciešamie ieraksti un izmaiņas algas nodokļa grāmatiņā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu piemērošanai jāveic fiziskajām personām pašām, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) vai personiski ierodoties VID.

Pieslēgties EDS, lai lietotu savu algas nodokļa grāmatiņu, kā arī iesniegtu gada ienākumu deklarāciju, var caur portālu www.latvija.lv. Neskaidrību gadījumā jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas