E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11323
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā nosaka zemes nomas maksu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2017
Jekaterina

Labdien! Mani interesē, kādā veidā tiek noteikta zemes nomas maksa privātpersonām, ja tā ir daudzdzīvokļu māja, kas atrodas uz privātas zemes Rīgā. Vai tas tiek regulēts ar likumdošanu? 2018. gadā tiek gaidīts kadastrālās vērtības straujš pieaugums, vai tas ietekmēs zemes nomas maksu?

A
atbild:
07. februārī, 2017
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Zemes nomas maksa daudzdzīvokļu mājām, kas atrodas uz citai personai piederošas zemes, tiek noteikta  procentos no zemes kadastrālās vērtības. Likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” noteikts – ja uz zemes atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, zemes nomas maksu nosaka, pusēm rakstveidā vienojoties. Ja puses nevar vienoties, zemes nomas maksa nosakāma seši procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Atbilstoši Kadastra likumam 2018. gada kadastrālajai vērtībai ir jābūt vidēji 85% apmērā no 2015. gada jūlija nekustamā īpašuma tirgus cenas līmeņa.  Būtiskais kadastrālās vērtības pieaugums atbilstoši projektam attiecas uz jauno projektu dzīvokļiem, jaunajiem apbūves ciematiem un ekskluzīvajām piekrastes zonām. Apbūves zemei zem daudzdzīvokļu mājām Rīgā vērtības pieaugums vidēji  ir 10–15%, bet atsevišķos mikrorajonos, piemēram, Mežciemā, Pļavniekos, Maskavas forštatē, Vecmīlgrāvī, ir pat neliels zemes vērtības samazinājums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas