E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10812
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ūdens patēriņa starpības maksājuma aprēķins ir likumīgs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2016
Dzirkstīte

Labdien! Mans jautājums ir par dzīvokļu komunālo saimniecību. Dzīvoklī uzstādīti jauni ūdens skaitītāji. Skaitītāju rādījumus neesmu nodevusi sen. Tik vieglprātīgi rīkojos, jo komunālā saimniecība bija piemērojusi ikmēneša vidējo ciparu 6 kubikmetri par ūdens piegādi, tikpat - par kanalizāciju. Lai gan reālais patēriņš nebija tik liels, uzskatīju to par tādu kā izlīdzināto maksājumu. Šomēnes saņēmu rēķinu, kurā man jāmaksā arī starpība par ūdeni un kanalizāciju, liela summa - 30 eiro. Uzzināju, ka visā lielajā mājā ir tikai divi dzīvokļi, kuri nebija nodevuši skaitītājus, tātad ūdens patēriņa starpība jāmaksā mums. Cītīgi iepazinos ar MK noteikumiem. Tiešām 1013. 19.1. punkts paredz šādu kārtību. Mans jautājums: Vai man jāmaksā starpība, ja katru mēnesi jau tāpat pārmaksāju, maksādama par vairāk kubikmetriem, kā reāli notecinu ūdeni. Sanāk, ka virkne nemaksātāju dzīvo uz mana rēķina. Mans "grēks" ir tikai tas, ka nenodevu skaitītāja rādījumus. Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
28. novembrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Patiešām, Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 19.1 punktā ir noteikts: ūdens patēriņa starpību sadala starp dzīvokļu īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā), kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas. Šis nosacījums attiecināms uz daudzdzīvokļu mājām, kuras dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā un lēmuši par citādu norēķinu kārtību.

Tātad šis normatīvā akta regulējums uz Jums attiecas, un rēķinā iekļautā summa ir pamatota. Vai tā ir gluži taisnīga – ir cits jautājums, bet ir saprotams, ka šāda regulējuma mērķis ir disciplinēt dzīvokļu īpašniekus, lai tie patiešām būtu apzinīgi un laikus nodotu skaitītāju rādījumus.

 Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš pauž šādu viedokli: “Protams, rēķinā norādītā ūdens patēriņa starpība ir jāmaksā, jo tā ir noteicis likumdevējs. Bet minētie 6 kubikmetri ir vidējais rādījums: apsaimniekotājs ir palūkojies, kāds attiecīgajam dzīvokļa īpašniekam ir bijis ūdens patēriņš iepriekšējos mēnešos, kad viņš iesniedza rādījumus, un pēc šiem datiem piestādīja rēķinu. Ja ūdens patēriņš reāli ir bijis mazāks par minētajiem 6 kubikmetriem, ir jātaisa pārrēķins. Dzīvokļa īpašniekam jāseko, lai šis pārrēķins būtu, bet turpmāk ir jābūt apzinīgam un skaitītāja rādījumi jānodod.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas