E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8901
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Iedzīvotāji var lemt par citādu ūdens patēriņa starpības aprēķināšanas kārtību

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2016
Līga Jonikāne

Jau ilgāku laiku SIA ,,Ķekavas nami" iekasē no daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem ūdens uzsildīšanas starpību, sadalot starpību uz dzīvokļiem, neatkarīgi, vai dzīvo 1 iedzīvotājs vai vairāki, kā arī nav patērēts konkrētā mēnesī karstais ūdens vispār. Tāpat tas tiek darīts arī ar aukstā ūdens starpību. Vēlos zināt, cik tas ir likumīgi?

A
atbild:
22. februārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

SIA “Ķekavas nami” ir pašvaldības uzņēmums, uz kuru attiecas Ministru kabineta noteikumi Nr.1013Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu”.

Saistībā ar aukstā ūdens patēriņu minēto noteikumu 19.punktā noteikts: “Ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.”

Noteikumu 19.1 punkts: “Šo 19.punktā minēto ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro, bet ūdens patēriņa starpību sadala atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam starp šādiem dzīvokļu īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā):

19.1 1. kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas;

19.1 2. kuru atsevišķajos īpašumos ūdens patēriņa skaitītāji nav uzstādīti;

19.1 3. kuri atkārtoti nav ļāvuši pārvaldniekam veikt savā dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, ja pārvaldnieks par šādas pārbaudes veikšanu rakstiski paziņojis vismaz nedēļu iepriekš, nosūtot paziņojumu uz dzīvokļa īpašumu, kurā plānota skaitītāju pārbaude;

19.1 4. kuru dzīvokļa īpašumā esošo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudē konstatēts, ka ūdens patēriņa skaitītāji ir bojāti, tie nav noplombēti, to plombējums ir bojāts vai tie nav verificēti triju mēnešu laikā pēc verificēšanas termiņa beigām.”

Par mājais piegādātās siltumenerģijas uzskaiti (ja nav uzstādīti individuālie skaitītāji) MK noteikumos Nr.1013. teikts: par pakalpojumiem, kuri nav mērāmi vai kuru patēriņa noteikšanai nav uzstādīti skaitītāji, aprēķinu veic šādi:

“17.1. par siltumenerģiju atsevišķā īpašuma apsildei (apkurei) – proporcionāli atsevišķā īpašuma kopējai platībai, atskaitot balkonu un lodžiju platību;

17.2. par siltumenerģiju karstā ūdens sagatavošanai:

17.2.1. par siltumenerģiju karstā ūdens cirkulācijai – atbilstoši dzīvokļu īpašumu skaitam;

17.2.2. par siltumenerģiju patērētajam karstajam ūdenim – proporcionāli patērētā karstā ūdens daudzumam;

17.3. par siltumenerģiju koplietošanas telpu apsildei (apkurei) – proporcionāli dzīvokļu īpašumu kopējai platībai;/../”

Noteikumos ir arī piebilde: lai efektīvāk izmantotu siltumenerģiju, kā arī atvieglotu norēķinus, dzīvokļu īpašnieki var ievēlēt pārstāvi, kas uzrauga siltumenerģijas režīmu, nolasa skaitītāju rādījumus un veic citus līgumā paredzētos pienākumus (turpmāk – energopārvaldnieks).

Noteikumi piemērojami līdz dienai, kamēr dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona ar nodošanas un pieņemšanas aktu pārņem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības un dzīvokļu īpašnieki nav savstarpēji vienojušies par to, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu un tā sniegšanas kārtība.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš komentē – kā noprotams pēc jautājuma, apsaimniekotājs aprēķina arī karstā ūdens patēriņa starpību. “Bieži var būt tā, ka siltummezglā ir uzstādīts karstā ūdens pievada skaitītājs, un beigās individuāli patērētā karstā ūdens rādījumu summa nesakrīt ar siltummezgla skaitītāja datiem. Taču šeit ir piemērojama gluži cita metodika, un šādi nevajadzētu rēķināt. Dzīvokļu īpašnieki, ja viņus neapmierina apsaimniekotāja ieviestā kārtība, kopsapulcē var lemt par citas metodikas un maksājumu kārtības ieviešanu.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas