E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10599
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Puspagrabos nedrīkst ierīkot dzīvokļus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2016
Marika Borherte

Vai var mainīt neapdzīvojamo telpu statusu (privatizēts, puspagrabs) daudzdzīvokļu namā uz dzīvokļa statusu? Kā tas maina nodokļus u.c. maksājumus? Ja "jā", tad vai var šo telpu (vai tās daļu) izīrēt kā dzīvokli? Vai ir jāmaksā kādi nodokļi?

A
atbild:
26. oktobrī, 2016

Ministru kabineta 2015. gada 30. jūnija noteikumu Nr. 340 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 211-15 “Dzīvojamās ēkas”” 60. punkts nosaka, ka cokola stāvā (ēkas puspagrabstāvs (vai tā daļa), kas attiecībā pret planēto zemes līmeni iedziļināts ne vairāk kā par pusi no stāva augstuma) un pagrabstāvā nedrīkst izvietot dzīvokļus. Līdz ar to daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas puspagraba telpām nav iespējams mainīt lietošanas veidu uz dzīvošanai atbilstīgu (izveidot dzīvokli), kā arī izīrēt kā dzīvokli.

Piemēram, dzīvojamās ēkas cokola stāva un pagrabstāva līmenī iedzīvotāju vajadzībām saskaņā ar būvnormatīviem un ugunsdrošības prasībām var iebūvēt vai piebūvēt saimniecības telpas un garāžas vai stāvvietas personīgo transportlīdzekļu novietošanai, kā arī pieļaujams izvietot publiskas telpas, ja ir ievērotas skaņas izolācijas, higiēnas, siltumizolācijas, ugunsdrošības un ekspluatācijas drošības prasības.

Vienlaikus norādām, ka saskaņā ar Būvniecības likuma 21. panta otro daļu ekspluatācijā pieņemto būvi izmanto tikai atbilstoši projektētajam lietošanas veidam. Savukārt būves vai tās daļas ekspluatācija neatbilstoši projektētajam lietošanas veidam uzskatāma par patvaļīgu būvniecību (Būvniecības likuma 18. panta otrā daļa).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas