E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10549
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Jādeklarē ar IIN neapliekami ienākumi, ja gadā tie pārsniedz 4000 EUR

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2016
Velga

Vēlos pārdot dzīvokli, kurš manā īpašumā ir vairāk par 60 mēnešiem un ir arī mana deklarētā dzīves vieta ilgāk par 60 mēnešiem. Tādā gadījumā saprotu, ka IIN 15 % nav jāmaksā. Jautājums sekojošs: šo dzīvokli gribu pārdot ar izpirkuma tiesībām uz 5 gadiem. Kas tādā gadījumā notiek ar kapitāla pieauguma nodokli - vai arī nav jāmaksā un deklarācija ir vai nav jāiesniedz VID?

A
atbild:
08. novembrī, 2016

Nodokļa maksātāja gada apliekamajā ienākumā netiek ietverts un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (turpmāk – nodoklis) netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas nodokļa maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā nodokļa maksātāja papildu adrese).

Tā kā atsavinātais nekustamais īpašums īpašumā ir ilgāk par 60 mēnešiem un 12 mēnešus pēc kārtas līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir bijis deklarētā dzīvesvieta, tad saņemtais ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas nav ar nodokli apliekams ienākums, neatkarīgi no tā, ka nekustamo īpašumu pārdod ar izpirkuma tiesībām uz 5 gadiem.

Gada ienākumu deklarācijā ir pienākums deklarēt visus gada laikā saņemtos ienākumus, arī ar nodokli neapliekamos ienākumus, ja to kopējā summa pārsniedz 4000 eiro gadā. Ienākuma saņemšanas diena ir diena, kad nodokļa maksātājs saņem naudu vai citas lietas par atsavināto īpašumu.

Deklarācija iesniedzama Valsts ieņēmumu dienestam ienākuma saņemšanas gadam sekojošajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Tādējādi, ja gadā saņemtā maksa par dzīvokli pārsniegs 4000 eiro, tad nodokļa maksātājam ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jādeklarē saņemtie ar nodokli neapliekamie ienākumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas