E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31874
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai pēc apdrošināšanas līguma ar līdzekļu uzkrāšanu laušanas pārrēķina nodokli par attaisnotajiem izdevumiem

J
jautā:
19. februārī, 2024
Ineta

Labdien! 2011. gadā noslēdzu dzīvības apdrošināšanas līgumu ar uzkrājumu uz 20 gadiem. Tagad, pēc 12 gadiem, ir nepieciešama nauda, tāpēc minēto līgumu lauzu. Saskaņā ar līgumu man tiek atmaksāta konkrēta summa. Vai šī summa man jāuzrāda gada ienākumu deklarācijā? Vai man jāatmaksā valstij iedzīvotāju ienākuma nodoklis?

A
atbild:
01. martā, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Pārtraucot apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu), kas noslēgts 2011. gadā ar uzkrājumu uz 20 gadiem, personai nav jāpārrēķina iedzīvotāju ienākuma nodoklis par attaisnotajiem izdevumiem. 

Savukārt, ja atbilstoši noslēgtā apdrošināšanas līguma nosacījumiem, laužot līgumu pirms termiņa, starp izmaksāto atpirkuma summu un visām apdrošināšanas prēmijām, kas apdrošināšanas līguma darbības laikā samaksātas par attiecīgo apdrošināšanas līgumu, veidojas pozitīva starpība, tā veido peļņu. Izmaksājot pieaugumu (peļņu), nodokli atbilstoši 20% likmei ietur apdrošināšanas sabiedrība un to iemaksā vienotajā nodokļu kontā. 

Ja atmaksātā summa, kas veidojas no fiziskās personas iemaksām, pārsniedz 10 000 eiro, tā jāuzrāda gada ienākumu deklarācijas D1 sadaļā kā neapliekamais ienākums. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas