E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1011
Lasīšanai: 3 minūtes

Iespēja iegādāties ar latvāņiem aizaugušu zemi

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. februārī, 2012
Ēriks Lūriņš

Vai ir iespējams iegādāties ar latvāņiem aizaugušu zemi ar nosacījumu - likvidēt latvāņus? No pašvaldības, valsts, privāto?

A
atbild:
29. februārī, 2012
Rūta Bierande
LV portāls

Par nosacījumu iznīdēt latvāņus ir jāvienojas ar zemes īpašnieku vai valdītāju, jo Latvijas normatīvie dokumenti nenosaka citu atbildīgo par latvāņiem.

Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Augu karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele skaidro, ka normatīvie dokumenti nosaka īpašnieka atbildību par viņa zemi. Augu aizsardzības likums saistībā ar latvāņiem nosaka aizliegumu audzēt invazīvas augu sugas un īpašnieka vai valdītāja pienākumu tās iznīcināt, ja tās izplatījušās šajā īpašumā (Augu aizsardzības likuma 18.1 panta trešā daļa). Savukārt 2008.gada 14.jūlija Ministru kabineta noteikumi Nr.559 „Invazīvo augu sugas – Sosnovska latvāņa – izplatības ierobežošanas noteikumi” nosaka, kā veikt šo iznīcināšanu.

VAAD mājaslapā pieejama informācija par uzmērītajām invadētajām teritorijām un to īpašniekiem, kuri atbildīgi par savu īpašumu un izlemj, kā rīkoties. Tātad latvāņi jāiznīcina obligāti, bet par īpašuma iegādāšanās iespējām jāvienojas ar konkrēto zemes īpašnieku.

Zemkopības ministrijas (ZM) Lauksaimniecības departamenta Lauksaimniecības resursu nodaļas vecākā referente Zanda Miltiņa atgādina, ka jebkurš īpašums uzliek atbildību un katra zemes īpašnieka pienākums ierobežot latvāņu izplatību un atbrīvot savu īpašumu no šīs augu sugas.

Par invazīvo augu sugu (t.sk. latvāņu) izplatības ierobežošanas pasākumu neveikšanu personas saucamas pie administratīvās atbildības saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 51.2pantu. Šajā pantā noteiktās sankcijas paredz pārkāpējam izteikt brīdinājumu vai arī uzlikt naudas sodu.

Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Dabas aizsardzības departamenta Sugu un biotopu aizsardzības nodaļas vecākais konsultants Eriks Leitis iesaka informācijai par latvāņu problemātiku ielūkoties arī Ministru kabineta rīkojumā Nr.426 „Par Latvāņu izplatības ierobežošanas programmu 2006.-2012.gadam”.

No savas puses iesaku izlasīt arī šādu informāciju:
• Latvāņu izplatības ierobežošanas programma 2006.-2012.gadam,
• VAAD mājaslapas sadaļu „Par Latviju bez latvāņiem!”.

Runājot par iespēju nolūkot zemi, apaugušu latvāņiem, informāciju par šādu teritoriju Latvijā iegūsit VAAD mājaslapas sadaļā „Par Latviju bez latvāņiem!”. Savukārt zemes pirkšana ir tikai un vienīgi divu personu vienošanās, kuras pirkuma un pārdevuma līgumā savstarpēji norunā visas šī darījuma detaļas un nosacījumus. Par darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem varat vairāk uzzināt, piemēram, juridiskā biroja „JurTec” mājaslapas sadaļā „Darījumi ar nekustamiem īpašumiem. Droša nekustamā īpašuma iegāde”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas