E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10054
Lasīšanai: 3 minūtes
28
28

Īpašumu var pārdot lētāk par kadastrālo vērtību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2016
Rūta

Labdien! Jautājums. Vai nekustamā īpašuma tirgus cena var būt zemāka par šī īpašuma kadastrālo vērtību? Respektīvi, vai es īpašumu varu pārdot, piemēram par EUR 1000, ja tā vērtība ir EUR 5000? Paldies!

A
atbild:
15. augustā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā liecina Valsts zemes dienesta informācija, kadastrālā vērtība ir zemes un būvju vērtība, kas tiek aprēķināta pēc starptautiski atzītiem, vienotiem un valdības apstiprinātiem kritērijiem visā valstī, ņemot vērā īpašuma atrašanās vietu, reģistrētos datus par īpašuma kvalitatīvo stāvokli, izmantošanas veidu, platību, apgrūtinājumus un citus kritērijus.

Kadastrālā vērtība ir maksimāli pietuvināta nekustamo īpašumu tirgus cenai.

Kadastrālā vērtība visiem īpašumiem tiek aprēķināta katru gadu uz 1. janvāri, aktualizējot to atbilstoši iepriekš pieņemtiem normatīvajiem aktiem (mainītas aprēķina formulas vai apstiprināti jauni zemes vērtību zonējumi un atbilstoši tirgus situācijai aktualizētas bāzes vērtības).

Individuāli kadastrālā vērtība Kadastra informācijas sistēmā tiek pārrēķināta, ja tiek mainīti to vērtību ietekmējošie dati:

  • zemei – pašvaldība ir lēmusi par lietošanas mērķa izmaiņām, reģistrēti vai dzēsti apgrūtinājumi, pēc uzmērīšanas mainīti zemes lietošanas veidi (piemēram, pļava aizaugusi ar krūmiem) vai precizēta zemes vienības platība;
  • būvēm – mainīts lietošanas veids, piemēram, dzīvojamā ēka ir pārveidota par viesu māju, precizēts ēkas fiziskais nolietojums (piemēram, dabā ēka ir daudz sliktākā stāvoklī nekā Kadastra informācijas sistēmā reģistrēts), mainīti apjoma rādītāji (piemēram, ēka uzmērīta, iegūstot datus par telpām vai reģistrēti dati par piebūvēm).

Izmaiņas Kadastra informācijas sistēmā tiek veiktas pēc tam, kad informācija par tām ir iesniegta Valsts zemes dienestā.

Īpašumu Jūs varat pārdot par zemāku cenu nekā kadastrālā vērtība.

Civillikuma 2015. panta noteikumi paredz: „Nav vajadzīgs, lai pirkuma maksa taisni atbilstu pirkuma priekšmeta vērtībai, un līgums paliek spēkā, kaut arī priekšmets būtu pārdots zem tā īstas vērtības (draudzības pirkums) vai virs tās. Bet, ja pirkuma maksa nolikta tikai izskata pēc, tad līgums nav vis pirkums, bet ir dāvinājums.” 

Ja pirkuma maksa būs mazāka nekā īpašuma kadastrālā vērtība, aprēķinot valsts nodevu, tiks ņemta vērā kadastrālā vērtība. Šādu kārtību  noteic Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumu Nr. 1250  par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā 8. punkts.

Labs saturs
28
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas