E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4057
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādniekam ir tiesības uz CPL noteikto saglabājamo algu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. martā, 2014
iveta certogonova

Darba alga pēc nodokļu atvilkšanas ir 626 eiro, apgādībā viens nepilngadīgs bērns. Tiek veikta parādu piedziņa 50% (pēc vairākiem izpildu rakstiem). Manā rīcībā atliek 313 eiro. Vai tiek pareizi veikti ieturējumi? Grāmatvedis apgalvo, ka aprēķina pareizi. Lūdzu izskaidrojiet, vai man atlikusī summa ir pareizi aprēķināta?

A
atbild:
31. martā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši jaunajai Civilprocesa likuma noteiktajai kārtībai, ja parādu piedziņa notiek pēc vairākiem izpildrakstiem un ir ieturami 50% no parādnieka ienākumiem pēc nodokļu nomaksas, praksē parādsaistību dzēšanai novirzāmā summa darba devējam ir jāaprēķina un jānovirza tādā apmērā, ka parādniekam uz rokas saglabājas noteikts naudas līdzekļu apjoms - proti, darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi minimālās mēneša darba algas apmērā, kā arī saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā (CPL 594.panta pirmās daļas 2. un 3.punkts).

No 2014.gada 1.janvāra minimālā mēnešalga ir 320 eiro, bet valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts – 64,03 eiro. Tādējādi parādnieks, kura aprūpē ir viens nepilngadīgs bērns, ja vien pats nav ieinteresēts savas parādsaistības ātrāk dzēst, ir tiesīgs saņemt algu 384,03 eiro apmērā.

Vairāk par parādu piedziņas jauno kārtību iespējams izlasīt šajā LZTI padomes izpilddirektores veidotajā skaidrojumā. Iesakām ar šo skaidrojumu iepazīstināt arī grāmatvedi, kā arī, ja grāmatvedim ir neskaidrības, tas ir tiesīgs LZTI padomei lūgt konsultāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas