E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3812
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Parādu piedziņas kārtība no 2014.gada mainīta

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2014
Ieva Pēda

Vai darba devējs var ieturēt naudu no darba algas tiesu izpildītājam, ja ir minimālā alga? Darba devējs pastāv uz savu, ka tiesu izpildītājam ir jāatsūta vēstule, ka nevar ieturēt no algas. No algas novilka visu, izmaksājot tikai 12 eiro. Ko darīt tālāk, ja darba devējs ignorē likumu, ka nevar atvilkt no minimālās algas. Vai ir iespēja atgūt to, ko viņš nelikumīgi atvilcis no algas? Varbūt ir kāds tālruņa numurs, uz kuru pats darba devējs var zvanīt, un visu noskaidrot. Paldies.

A
atbild:
20. februārī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Situācija, kuru aprakstījāt, ir sarežģīta, taču risināma visiem iesaistītajiem pieņemamā veidā. 

Parādniekam jāzina sekojošais:

  1. CPL no 2014.gada nosaka, ka parādniekam, dzēšot parādsaistības, ir jāsaglabā noteikts naudas līdzekļu daudzums – ne mazāk kā minimālās algas apmērā un uz nepilngadīgu bērnu, kas reģistrēts apgādībā vēl arī 64,03 eiro. Personām ar minimālo algu tādēļ teorētiski piedziņa pret darba samaksu kļūst neiespējama.
  2. Tikai tādēļ, ka parādniekam ir minimālā alga, parādsaistības neviens likums dzēst neparedz. Kā to atzīst zvērināti tiesu izpildītāji, parādsaistības nekārtojot, parādnieks turpmāk riskē ar piedziņas vēršanu pret tam piederošo mantu un īpašumiem. Tādēļ parādnieka paša interesēs ir arī no minimālās algas pakāpeniski parādsaistības kārtot.

 Darba devējam jāzina sekojošais:

  1. Jaunās piedziņas aprēķins ir darba devēja atbildība. Tiesu izpildītājs nekādu papildu paziņojumu nesūtīs. Lai jauno CPL grozījumu spēkā stāšanās brīdī nebūtu jāsūta ap simts tūkstošiem rīkojumu par grozījumiem ieturējumu izdarīšanas kārtībā, likumdevējs ir papildinājis CPL pārejas noteikumu 72.punktu, paredzot, ka zvērinātam tiesu izpildītājam jau izsūtītie rīkojumi nav jāgroza un nav jānosūta jaunajā apmērā darba devējam vēlreiz. Jauno parādniekam saglabājamo līdzekļu apmēru ir pienākums aprēķināt darba devējam vai attiecīgajai juridiskajai personai brīdī, kad tas vai tā izdara ieturējumu no parādnieka darba samaksas vai tai pielīdzinātajiem maksājumiem.
  2. Informāciju par jauno piedziņas kārtību darba devējs var noskaidrot, vēršoties Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē. Tālruņi: 67290005, 67290006.
  3. Darba devējam varat ieteikt izlasīt LV portālā publicēto LZTI padomes izpilddirektores Gunas Berlandes skaidrojumu.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas