DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Baltijā pirmajā mākslīgā intelekta hakatonā uzvar ideja par sociālo tīklu vietnēs pieejamo videoklipu faktu pārbaudes sistēmu 

FOTO - Gints Ivuškāns

Baltijā pirmajā mākslīgā intelekta hakatonā «Baltic AI Hackathon» uzvaras laurus plūc studentu ideja par rīku «ClaimCap», ar ko analizēt sociālajos medijos pieejamo videoklipu patiesumu brīdī, kad tos skatās lietotāji. Šāda sistēma ļautu cīnīties ar ļoti aktuālo viltus ziņu un faktu pārbaudes problēmu tiešsaistes vidē. 

Uzvarētāji hakatonā tika noteikti 34 komandu un 150 Baltijas studentu konkurencē. Pirmo vietu ieguva komanda «PPKDR» no Latvijas Universitātes, balvā iegūstot iespēju apmeklēt mākslīgā intelekta laboratoriju «Meta FAIR» Parīzē, Francijā.

Otro vietu ieguva RTU komanda «STOPP» ar risinājumu riskantu iepirkumu identificēšanai, padarot publisko iepirkumu procesus caurskatāmākus. Abas komandas ieguva arī hakatona partnera «IBM» atzinību un iespēju kopā ar uzņēmumu pilnveidot risinājumu. Trešo vietu izcīnīja Igaunijas studentu komanda «BinFinder» ar aplikāciju, kas ļautu ar mākslīgā intelekta palīdzību padarīt atkritumu pārstrādes procesu vienkāršāku un saprotamāku, informējot par piemērotāko pārstrādes metodi atbilstoši vietējiem oteikumiem un prasībām.  

«Baltic AI Hackathon» dažādu nozaru un līmeņu studenti strādāja pie ģeneratīviem mākslīgā intelekta risinājumiem, kuriem par pamatu tika izmantoti Rīgas Stradiņa universitātes, Tartu Universitātes, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra, Autotransporta direkcijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra un Centrālā finanšu līgumu aģentūras definētie izglītības, sociālās iekļaušanas, ilgtspējas un sabiedrisko pakalpojumu izaicinājumi.  

«Mākslīgā intelekta izmantošana piedzīvo uzvaras gājienu, turklāt varam novērot situāciju, kurā piedāvājums ir lielāks par spēju mākslīgā intelekta risinājumus ieviest, jo tas prasa gan resursus, gan atbilstošu kompetenci. Studenti 48 stundu laikā ir radījuši risinājumus, kas gan atvieglotu darbu valsts pārvaldē un privātajā sektorā, gan dotu pienesumu sabiedrībai kopumā. Tas parāda, ka prasmes izmantot mākslīgā intelekta sniegtās iespējas ir nepieciešamas ikvienam. Īpašs prieks ir par Baltijas tehnisko universitāšu ciešo sadarbību šī pasākuma īstenošanā, kā arī par lielo uzņēmumu un politikas veidotāju interesi veicināt reģiona attīstību mākslīgā intelekta jomā,» vērtē RTU inovāciju prorektore Liene Briede.  

Lai dalībniekiem dotu iespēju reālā laikā izstrādāt un testēt izstrādāto risinājumu konceptus, uzņēmums «IBM» pasākumā nodrošināja piekļuvi augstas veiktspējas infrastruktūrai jeb sandbox ar iespēju izmantot «Meta» lielo valodu modeli «Llama3» un «IBM» mākslīgā intelekta platformu «Watsonx».  Hakatonu organizēja RTU Zinātnes un inovāciju centrs sadarbībā ar uzņēmumiem «Meta», «IBM», Tallinas Tehnoloģiju universitāti, Tartu universitāti un Viļņas Ģedimina Tehnisko universitāti. Pasākuma norisi atbalstīja Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija, «Tilde», Igaunijas Republikas Ekonomikas un komunikācijas lietu ministrija, Lietuvas Inovāciju aģentūra, «Emergn», «KPMG» un citi sadarbības partneri. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI