DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Zvirgzdes Baltajā kāpā tiek veikti kāpas stiprināšanas un jaunaudžu kopšanas darbi

Publicitātes foto

Oktobrī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzsākusi kāpas stiprināšanas un meža apsaimniekošanas darbus teritorijā pie Zvirgzdes Baltās kāpas, lai nodrošinātu labvēlīgus vides apstākļus gaismas prasīgām augu un bezmugurkaulnieku sugām Eiropas Savienības nozīmes biotopā Ķērpjiem bagāti priežu meži. Mežsaimnieciskie darbi Bauskas novada Vecumnieku pagastā tiek veikti LIFE-IP projekta “LatViaNature” ietvaros.

“Pērn rudenī dažādā biezībā esam izretinājuši vidēja vecuma un vecākas priežu audzes, lai šeit mītošajām retām sugām nodrošinātu labākus gaismas apstākļus. Šoruden plānots veikt priežu jaunaudžu retināšanu aptuveni 12 hektāru kopplatībā, veidojot atvērumus un tā nodrošinot mežā vairāk gaismas, kas svarīga dažādām īpaši aizsargājamām un reti sastopamām augu sugām. Darbu rezultātā radušās ciršanas atliekas tiks dedzinātas uz vietas ugunskuros un daļa tiks izvāktas. Kontrolētā dedzināšana nepieciešama, lai imitētu biotopa pastāvēšanai vajadzīgo dabisko traucējumu – degšanu. Tāpat plānota kāpas daļu stiprināšana ar dažādiem paņēmieniem tajās vietās, kas laikapstākļu vai bezatbildīgas cilvēku darbības dēļ pakļautas pastiprinātai erozijai,” skaidro LVM Vidusdaugavas meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Jānis Belickis.

LVM aicina atpūtniekus ievērot teritorijā izvietotās brīdinājuma zīmes un netuvoties krūmzāģu operatoriem un meža mašīnām. Plānots, ka darbi turpināsies līdz 2024. gada beigām.

Zvirgzdes Baltā kāpa ir iecienīts atpūtas objekts, kur baudīt meža ainavu un pikniku LVM labiekārtotā atpūtas vietā ar lapeni un ugunskura vietu. 2022. gada vasarā kāpas nogāzē tika uzstādītas 65 metrus garas koka kāpnes, kas apmeklētājiem ļauj ērti sasniegt kāpas valni un skatu platformu, kā arī vienlaikus mazina smilts erozijas riskus un staigāšanas radīto negatīvo ietekmi uz kāpas augāju.

LVM aicina apmeklētājus nepostīt kāpas un ievērot noteikto kārtību atpūtas vietu izmantošanā. Īpaši aicināti motobraucēji pārvietoties tikai pa ceļiem un dabiskām brauktuvēm, jo pārvietošanās ārpus tiem ir aizliegta ar likumu, izņemot pārvietošanos meža apsaimniekošanas darbu veikšanai.

Zvirgzdes Baltā kāpa, kuras relatīvais augstums vietām sasniedz 32,5 metrus, ir viena no augstākajām iekšzemes kāpām Latvijā, kas veidojusies 11 700. līdz 14 000. gadā pirms mūsu ēras un tai ir nozīmīga ģeoloģiskā, ģeomorfoloģiskā un ainaviskā vērtība, kā arī liela nozīme Latvijas dabas daudzveidībā. Zvirgzdes Baltajā kāpā sastopami vairāki Latvijas florā reti un aizsargājami augi, kuri raksturīgi vietām ar barības vielām nabadzīgām augsnēm un valstī kopumā reti sastopami.

Projekts “LIFE-IP LatViaNature” jeb “Natura 2000 aizsargājamo teritoriju pārvaldības un apsaimniekošanas optimizācija” (LIFE19IPE/LV/000010) tiek īstenots ar Eiropas Savienības LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras finansiālu atbalstu. Kopumā līdz 2025. gada beigām “LIFE-IP LatViaNature” projekta laikā LVM veiks meža biotopu atjaunošanas darbus un testēs dabai draudzīgas mežsaimniecības metodes kopumā vairāk nekā 100 hektāru kopplatībā četrās traucējumu atkarīgo mežu pilotteritorijās: aizsargājamo ainavu apvidū “Ziemeļgauja”, dabas liegumā “Grebļukalns”, Zvirgzdes iekšzemes kāpās un dabas parkā “Engures ezers”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI