DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Konferencē “Miers un lauksaimniecība” uzsver lauksaimniecības un pārtikas svarīgumu nacionālās drošības saglabāšanai

Vācijas pilsētās Zēdlīnē un Berlīnē otrdien un trešdien, 1. un 2. oktobrī, norisinājās projekta “Miera maize” konference “Miers un lauksaimniecība” un virkne pasākumu, lai pievērstu uzmanību Berlīnes mūra un “dzelzs priekškara” krišanai pirms 35. gadiem. Jau desmit gadus gadskārtējā “Miera maizes” pasākumu simbols ir rudzu maize. Tā ir īpaša maize, kas cepta no rudziem, kuri iesēti un novākti lielvaru iepriekš izpostītās valstīs. “Miera maizes” simbolisms vēl jo izteiktāks ir pašlaik, kad Krievijas agresīvi iebrukusi savā kaimiņvalstī Ukrainā un izraisa kara draudus visā Eiropā.

“Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju Eiropā un to, ka dažas Eiropas Savienības valstis robežojas ar agresorvalstīm – Krieviju un Baltkrieviju, ir vitāli svarīgi īstenot pasākumus, kas veicinātu Eiropas Savienības ārējo robežu reģionu ekonomisko attīstību. Ekonomiskā stabilitāte ir galvenais nacionālās drošības faktors,” uzrunājot konferences “Miers un lauksaimniecība” dalībniekus, teica Latvijas Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Ģirts Krūmiņš.

Konference Berlīnē pulcēja projekta dalībvalstu lauksaimniecības ministriju pārstāvjus. Līdztekus miera un lauksaimniecības aspektiem pasākuma dalībnieki runāja arī par pasaules nodrošinātību ar pārtiku. Vācijas pārtikas un lauksaimniecības ministrs Čems Eždemirs (Cem Özdemir) atzīmēja, ka Krievijas agresija pret Ukrainu ir parādījusi, ka diemžēl Eiropā miera nav, bet tikai miera laikā var tikt garantēta nodrošinātība ar pārtiku. Tāpēc ir jāstrādā, lai lauksaimniecībā izveidotu ilgtspējīgu pārvaldību, kas nodrošina nākotnes izredzes nākamajām lauksaimnieku paaudzēm.

Projekts “Miera maize” ir labs pamats kopskaitā 12 Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm, kuras pēc “dzelzs priekškara” krišanas pievienojās Eiropas Savienībai (ES), aktīvi piedalīties ES lauksaimniecības nākotnes veidošanā. ES ir jāturpina paplašināšanās Austrumeiropas virzienā, kas sākās pirms 20 gadiem, lai kopīgiem spēkiem pilnveidotu Kopējā lauksaimniecības politiku, un ES ir jārada noturīga un ilgtspējīga lauksaimniecības pārtikas sistēma. Tāpēc vēl jo svarīgāka ir cieša un konstruktīva pašreizējo un arī nākotnes ES dalībvalstu sadarbība, uzskata ministrs Čems Eždemirs.

Tautas augstskolā Zēdlīnē, kur pulcējās nevalstisko organizāciju pārstāvji, pārrunāja, kā lauksaimnieciskajai uzņēmējdarbībai piesaistīt vairāk ES dalībvalstu jauniešu un lauku jaunatnes organizāciju. Sociālie partneri arī pieņēma 2024. gada konferences deklarāciju. Zēdlīnē Latviju pārstāvēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis un Jauno zemnieku kluba valdes un Mazpulku padomes priekšsēdētāja Linda Medne.

Projektā “Miera maize” ir iesaistījušās 12 ES valstis - Vācija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovēnija, Slovākija un Ungārija.

Vairāk informācijas par konferenci un projektu – “Miera maize” tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI