DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Noslēgusies konference “Kopā uz labākām iespējām: Inovatīvi risinājumi atbalstam bērniem ar uzvedības traucējumiem un atkarībām”

Šodien, 26.septembrī, noslēgusies starptautiskā konference, kurā piedalījās Reinis Uzulnieks– Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs, Diāna Jakaite – Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece, Gunita Kovaļevska – Bērnu aizsardzības centra vadītāja, Hjördís Auður Árnadóttir – Islandes Bērnu un ģimenes lietu aģentūras ārstēšanas nodaļas psiholoģe “Islandes ceļš atbalstot bērnus ar uzvedības grūtībām un atkarību” un Sille Saidlo – Igaunijas SOS bērnu ciemata traumu un jauniešu aprūpes padomniece: “Terapeitiskās mājas atvēršana un vadīšana traumētiem jauniešiem”.

Konferences otrajā daļā notika diskusija – Latvijas prakse, kurā piedalījās Jana Mituza – Valsts probācijas dienesta Resocializācijas departamenta Uzraudzības, piespiedu un sabiedriskā darba nodaļas vadošā eksperte: “Audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis “Probācijas novērošana” pieredze un izaicinājum”, Agnese Igaune – Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas Ģimeņu stiprināšanas jomas direktore” “Pusaudži ar izaicinošu uzvedību – inovatīvas individuālās rehabilitācijas programmas pirmā gada pieredze”, Leonards Kokorevičs- Biedrība „Resiliences centrs” - "Resiliences pieeja darbā ar jauniešiem", Inga Gulbe – Bērnu aizsardzības centra Atbalsta pakalpojumu departamenta Projekta atbalsta pakalpojumu ieviešanas nodaļas vadītāja: “Individuāls atbalsts bērna dzīves ceļā”.

Starptautiskās konferences mērķis ir aktualizēt individuālo pakalpojumu attīstības nepieciešamību, lai varētu mērķtiecīgi un jēgpilni nodrošināt atbalstu bērniem un jauniešiem ar uzvedības un atkarību problēmām, kā arī viņu ģimenēm.  Nepieciešams attīstīt  jaunu pakalpojumu attīstību un veidošanu, mērķtiecīgi sniedzot atbalstu jaunietim un viņa ģimenei problēmu cēloņu novēršanai, nevis cīņai ar sekām.

Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks uzsver: “Mūsdienu pasaulē bērni un pusaudži saskaras ar dažādiem izaicinājumiem, kas saistīti ar uzvedību un atkarību. Mums, kā profesionāļiem, ir jābūt modriem un jāsaprot šīs problēmas visās to niansēs. Mēs nedrīkstam palikt vienaldzīgi pret šiem jautājumiem, jo katram bērnam ir tiesības uz atbalstu, sapratni un cienīgu nākotni.”

Bērnu aizsardzības centra vadītāja Gunita Kovaļevska norāda: “Vēlos šodienas akcentu likt galvenokārt uz cilvēkiem, kas strādā jauniešiem ar dažādām grūtībām un dažkārt nezina pie kurām durvīm klauvēt, ja vajag palīdzību! Lai izdodas rast iespēju un, lai ikvienam speciālistam ir apziņa, ka problēma ir kopīga, tāpēc arī risinājums jāmeklē kopīgs.”

Igaunijas SOS bērnu ciemata traumu un jauniešu aprūpes padomniece Sille Saidlo skaidro: “Svarīgākais, lai jauniešiem (gan ģimenē, gan SOS ciematā) apkārt ir cilvēki. Visos dzīves notikumos. Un nedrīkst pieņemt nevienu lēmumu bez bērnu līdzdalības, jo viņi ir tie, kuriem šajā vidē būs jādzīvo.”

Starptautiskās konferences kopējais secinājums, ka nepieciešams attīstīt bērna individuālajās vajadzībās balstītus pakalpojumus, kā arī, ja vien īstajā brīdī bērnam būtu blakus uzticams, iejūtīgs pieaugušais, no problēmām varētu izvairīties.

Konference tika pārraidīta tiešsaistē un pēc konferences ir pieejams ieraksts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI