DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pasaules farmaceitu dienu rīt atzīmēs arī Austrumu slimnīcas Aptiekas dienesta 27 farmaceiti, kam ir īpaša loma slimnīcas darbībā 

Publicitātes foto

25. septembrī, kas ir Starptautiskā farmaceitu diena, profesionālos svētkus atzīmēs arī gandrīz 30 Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Aptiekas dienesta darbinieku, kas strādā piecās slēgta tipa jeb slimnīcas aptiekās katrā no stacionāriem – “Biķernieki”, “Gaiļezers”, “Latvijas Infektoloģijas centrs”, “Latvijas Onkoloģijas centrs” un “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” –, nodrošinot visas slimnīcas ārstniecības struktūrvienības gan ar rūpnieciski ražotām, gan uz vietas aptiekā izgatavotām vai speciāli individuāli pielāgotām zālēm. 

Farmaceiti ir neatņemama veselības aprūpes sistēmu sastāvdaļa, jo bieži vien viņi ir pirmais kontaktpunkts, kur saņemt veselības konsultācijas un primāro veselības aprūpi, kā arī dažādos veidos apmierina iedzīvotāju veselības vajadzības, tostarp nodrošinot piekļuvi svarīgākajiem medikamentiem un medicīnas ierīcēm. Taču slimnīcas aptiekas dienests darbojas atšķirīgi, jo strādā kā slēgta tipa aptieka, kas nodrošina tikai konkrētās slimnīcas vajadzības.  

Austrumu slimnīcas Aptiekas dienests apvieno piecas aptiekas piecos slimnīcas stacionāros “Biķernieki”, “Gaiļezers”, “Latvijas Infektoloģijas centrs”, “Latvijas Onkoloģijas centrs” un “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs”, apgādājot visas slimnīcas ārstniecības struktūrvienības ar zālēm – kā rūpnieciski ražotām, tā uz vietas aptiekās izgatavotām vai speciāli pagatavotām ievadei individuālam pacientam. Aptiekas dienesta funkcijās ietilpst arī ārstniecības un aprūpes procesa nodrošināšana ar nepieciešamajām medicīnas precēm un ierīcēm. 

Aptiekas dienestā patlaban nodarbināti  27 farmaceiti un farmaceitu asistenti, no kuriem 13 ir sertificēti farmaceiti. Austrumu slimnīcas Aptiekas dienesta vadītāja Laila Eglīte uzsver: “Pēdējā gada laikā mums ir izdevies piesaistīt daudz jaunu kolēģu, taču  mums vēl joprojām ir vakantas farmaceitu un farmaceita asistentu amata vietas, jo pieprasījums darba tirgū pēc farmaceitiem ir ļoti augsts – slimnīcai farmaceitu darba tirgū jākonkurē ar “parastajām” jeb atvērta tipa aptiekām. Kopā ar jaunajiem kolēģiem, kas Austrumu slimnīcas aptiekas izvēlējušies par savu darbavietu, ceram kopīgi attīstīt slimnīcu jeb hospitālo farmāciju, mainot stereotipus par slimnīcas aptiekas uzdevumiem.” 

Kā atzīst L. Eglīte, Austrumu slimnīcas Aptiekas dienestā strādā īsti patrioti: bez jaunajiem kolēģiem starp farmaceitiem ir darbinieki, kuri Austrumu slimnīcā strādā jau ļoti ilgus gadus – piemēram, stacionāra  “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” aptiekas vadītāja Daiga Gudrupe-Inzule aptieku vada jau vairāk nekā 23 gadus, savukārt farmaceite Nataļja Pavlova stacionāra “Biķernieki” slimnīcas aptiekā nostrādājusi gandrīz 40 gadu.  

Pasaules farmaceitu diena, ko organizē Pasaules Veselības organizācijas sadarbības partneris – Starptautiskā Farmaceitu federācija, ir diena, kad tiek atzīta un atzīmēta farmaceitu izšķirošā loma veselīgāku kopienu veidošanā visā pasaulē. 

Attēli ar Austrumu slimnīcas Aptiekas dienestu pieejami te. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI