DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ar koncertprogrammu [PIRM]SĀKUMS Strenčos viesosies grupa JUMIS

27. septembrī, pāris dienas pirms vārdadienu svinēs visi, kam dots vārds Jumis, Strenču Kultūras centrā viesosies grupa JUMIS. Koncertprogramma [PIRM]SĀKUMS izskanēs plkst. 19.00.

2023. gadā neofolka grupā JUMIS apvienojās un uzsāka aktīvu koncertdarbību Latvijā trīs profesionāli mūziķi – dziedātājs Uģis Roze, akordeonists un komponists Einārs Jaunbrālis un koklētāja un dziedātāja Lauma Matule. JUMIS ir stāsts mūzikā, kura radīšanas pamatā ir centieni savienot nepierasto, negaidīto ar labi zināmo. Tautas mūzikas intonācijas atrod mūsdienu izteiksmes līdzekļu skanējumu, un šī laikmeta izteiksmes formas iemieso kādreiz radīto, ne mazāk vērtīgo.

"Mūzika iedvesmo cilvēkus. Un cilvēki iedvesmo mūziķus un viņu radīto mūziku. Tā ir ābeces patiesība. Tieši tā ir noticis arī ar mums," saka grupas dibinātājs Einārs Jaunbrālis. Savukārt koklētāja Lauma Matule uzsver, ka mūziķiem ir izdevies "ielikt" vienā un jaudīgā skanējumā it kā muzikāli nesavienojamas lietas: "Šī programma, ko kopā ar "Jumi" esam radījuši, ir kā muzikāls ceļš cauri mūsu tautas "sidraba birzij". Bet kokles, akordeona un sintezatoru apvienojums dod tikai "Jumim" raksturīgo skanējumu.", saka Lauma Matule.

Grupas "Jumis" pirmsākumi meklējami 90. gados, kad grupas dibinātājs Einārs Jaunbrālis apvienoja jaunā muzikālā apvienībā vairākus tolaik populāro grupu “Turaidas Roze” un “Sīpoli" mūziķus. Tagad JUMIS atdzimis jaunās skaņās. Grupas līderis Einārs Jaunbrālis uzsver atdzimušās grupas īpašo skanējumu: "Atjaunotais JUMIS" ir iedvesmojies no latviešu tautas mūzikas, tautasdziesmām, bet pielicis klāt to mūsdienīgumu, kas dod mums iespēju izstāstīt mūsu stāstu daudz, daudz vairāk cilvēkiem," par grupas mūziku saka Einārs. "Un vēl, bez liekas kautrības varu teikt: tā ir ļoti augstvērtīga mūzika, ko izpilda profesionāli mūziķi. Izpilda ar visu sirdi un dvēseli," par grupas panākumiem populārās mūzikas apritē ir pārliecināts Einārs.

Uģis Roze ir pazīstams ar savu darbību tādās populārās mūzikas apvienībās kā "Turaidas Roze" un "Inversija", izdevis vairākus soloalbumus, sadarbojies ar Latvijas populārākajiem komponistiem un absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju (JVLMA) – Vokāla nodaļu. JVLMA Etnomuzikoloģijas nodaļu absolvējusi arī Lauma Matule (vokāls, kokle, stabules), viena no Latvijas kokles virtuozēm. Līdztekus pašas muzikālajai karjerai Lauma Matule nodarbojas ar kokles spēles apmācību un darbojas postfolka grupā "Jōra". Einārs Jaunbrālis (taustiņi, akordeons) muzicējis grupā "Turaidas Roze", bijis gan grupas "Jumis" dibinātājs, gan šobrīd – arī atjaunotājs, dibinājis un darbojies Rīgas Diksilendā, beidzis Emīla Dārziņa Mūzikas skolu trompetes specialitātē, tiek uzskatīts kā viens no labākajiem skaņu režisoriem Latvijā.

Populārais dziedātājs Uģis Roze darbojies JUMĪ arī grupas darbības sākumā, tāpēc atgriešanās grupā viņam ir kā jauns sākums ar labi zināmiem kolēģiem: "Man ir milzīgs gandarījums būt kopā ar mūziķiem, kuri nav viendienīši, kuri ir mūzikā līdz matu galiņiem, kuri spēj būt vienlaikus profesionāli un aizķert klausītāju dziļākās dvēseles stīgas – ar balsi, ar instrumentu, ar mūsu kopīgo skanējumu," atzīst Uģis Roze.

Esiet mīļi aicināti pavadīt burvīgu, muzikālu vakaru kopā ar grupas JUMIS mūziķiem Strenču Kultūras centrā! Biļetes vēl var iegādāties “Biļešu paradīzē” un Strenču Kultūras centrā, darba laikā. Uz tikšanos mūzikā!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI