DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Aizritējis civilās aizsardzības seminārs iedzīvotājiem par ieteicamo rīcību dažādu ieroču radītā apdraudējuma gadījumā

FOTO: Rīgas dome.

Trešdien, 11. septembrī, aizritējis ceturtais Rīgas pašvaldības rīkotais iedzīvotāju informatīvās kampaņas ’’Rīgas civilās aizsardzības plāns – pārzini un līdzdarbojies!” praktiskais seminārs, kas veltīts iedzīvotāju informēšanai par ieteicamo rīcību dažādu ieroču radītā apdraudējuma gadījumā.

“Rīga aktīvi strādā pie efektīvas civilās aizsardzības sistēmas izveides, tajā iesaistot ne tikai profesionāļus, bet arī iedzīvotājus. Skaidri apzināmies, ka Rīgas gatavība krīzēm veicina visu mūsu valsts iedzīvotāju drošību. Līdz gada nogalei norisināsies vēl četri civilās aizsardzības praktiskie semināri iedzīvotājiem – nākamais 2. oktobrī par mums visiem tik būtisko tēmu – patvertnēm un droša patvēruma vietām. Aicinu veicināt savu un tuvāko drošību un izmantot mūsu piedāvāto resursu,” uzsver Rīgas vicemēre Linda Ozola.

Seminārā ’’Ieteicamā rīcība dažādu ieroču radītā apdraudējuma gadījumā’’ eksperti vērsuši uzmanību iedzīvotāju apziņošanas veidiem un ātrumam militāra iebrukuma gadījumā, kā arī atbildībai personīgā ieroča turēšanā. Eksperti sniedza padomus iedzīvotājiem par pirmo palīdzību šautas brūces aprūpē, kā arī informēja par rīcību diversantu un dezinformācijas atpazīšanā.

Ceturtā civilās aizsardzības semināra ekspertu galvenie ieteikumi rīcībai dažādu ieroču radītā apdraudējuma gadījumā:

Apziņošanas veidi militāra iebrukuma gadījumā

Iedzīvotāju brīdināšanai tiek izmantota valsts agrīnās brīdināšanas sistēma – trauksmes sirēnas un elektroniskie plašsaziņas līdzekļi.

Informācijas ieguvei, atceries:

  • paļaujies uz Latvijas sabiedrisko mediju sniegtajām ziņām;
  • izdzirdot trauksmes sirēnas vai apziņošanu pa skaļruņiem, ieslēdz TV un radio - Latvijas Televīziju vai Latvijas Radio, internetā seko līdzi informācijai www.lsm.lv;
  • seko līdzi informācijai arī atbildīgo dienestu mājaslapās, piemēram, www.sargs.lv un to sociālo tīklu kontos. Informāciju saņemsi arī citos apziņošanas veidos, ko veiks valsts un pašvaldību iestādes;
  • ielādē Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta aplikāciju “112 Latvija" vai skaties tīmekļvietni www.112.lv;
  • ievēro norādījumus;
  • sagatavo rezerves sakaru kanālus savlaicīgi – iegādā vairākas mobilo operatoru SIM kartes, vairākus vienkāršus, ar ilgu darbības laiku mobilos tālruņus, rezerves barošanas avotus, radiouztvērēju, rācijas.

Pirmā palīdzība šautu brūču aprūpē

Lai aprūpētu cietušo, nepieciešams:

  • pārliecināties par savu un apkārtējās vides drošību;
  • pārbaudīt vai cietušais ir pie samaņas, viegli papurinot aiz pleciem;
  • ja cietušais nav pie samaņas, bet elpo, novieto sānu stabilajā pozā, izsauc NMPD un aprūpē brūci;
  • ja cietušais nav pie samaņas un neelpo, izsauc NMPD un uzsāc atdzīvināšanas pasākumus!
  • šautas brūces gadījumā, ar pēc iespējas tīrāku auduma gabalu, nospied asiņojošo brūci vai uzliec spiedošo pārsēju un novieto ievainoto ekstremitāti pēc iespējas augstākā pozīcijā;
  • ja šauta brūce ir kaklā, padusē vai cirksnī, asiņojošā vieta jātamponē ar auduma gabalu vai marles saiti, radot spiedienu uz ievainojumu;
  • vēdera ievainojuma gadījumā, cietušais jānovieto guļus stāvoklī, zem tā ceļiem novietojot improvizētu valnīti. Ar pēc iespējas tīrāku auduma gabalu radi spiedienu uz asiņojošo brūci. Necenties ievietot izkritušos orgānus atpakaļ vēdera dobumā, nedod cietušajam ēst, dzert un medikamentus! Atceries – nekādā gadījumā netamponē cietušā galvu, vēdera dobumu, krūškurvi!
  • ja ķermenī joprojām ir palicis svešķermenis, tas jāfiksē. Ja palīglīdzekļi svešķermeņa fiksācijai nav pieejami, asiņošana turpinās un nav palīdzības sniedzēja, tad ar pirkstiem radi spiedienu ap brūces malām. Nekādā gadījumā nespied svešķermeni uz iekšu vai nemēģini to izvilkt!

Pirmās palīdzības sniegšanas laikā centies saglabāt mieru, rīkoties ātri, droši un mērķtiecīgi, nebaidoties no kļūdām.

Diversantu atpazīšana

Cilvēkiem, kuri noalgoti izlūkošanai un sabotāžas veikšanai, ir šādas raksturīgākās pazīmes:

  • fiziski spēcīgi vīrieši vecumā no 18 līdz 45 gadiem;
  • grupā 3–10 cilvēki;
  • izvairās no pūļiem, ietur distanci, izvairās no acu kontakta;
  • slikti orientējas apvidū;
  • pazīmes apģērbā – aizsegta seja, kamuflāžas apģērbs, militāra stila zābaki, līdzi ir binoklis vai citas novērošanas ierīces, agresorvalstu simbolika uz apģērba;
  • veic aizdomīgas darbības, kā piemēram, militāri nozīmīgu objektu novērošanu, fotografēšanu, izmanto bezpilota lidaparātu tuvumā šādiem objektiem, ilgstoši uzturas objekta tuvumā, īsteno videozvanus, kas paredzēti objekta un tā apkārtnes novērošanai, veic nesaskaņotus remontdarbus pie objekta, veic nesaskaņotu komunālo pakalpojumu sniedzēju vizīti objektā u. tml.

Gadījumā, ja pamanīti iespējamie diversanti, jāziņo pa tālruni 112 vai Valsts drošības dienestam. Necenties viņus aizturēt paša spēkiem, tā vietā izvērtē situāciju un nepieciešamības gadījumā bēdz vai paslēpies drošākā vietā.

Rīgas pašvaldības civilās aizsardzības plāns, semināru ieraksti un dažādi citi noderīgi informatīvie materiāli, kā rīkoties ārkārtas situācijās, pieejami pašvaldības mājaslapā www.riga.lv sadaļā ’’Civilā aizsardzība’’. Nākamais seminārs norisināsies 2. oktobrī un būs veltīts tēmai par patvertnēm un vietām kur iespējams meklēt patvērumu dažādu apdraudējumu gadījumā.

Rīdzinieki tiek aicināti būt aktīvi, iepazīties ar mājas lapā www.riga.lv pieejamo informāciju, sekot līdz informācijai pašvaldības sociālajos tīklos un piedalīties pašvaldības organizētajos semināros, jo informētība veicina drošības sajūtu un ļauj izvairīties no pārpratumiem un kļūdām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI