DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Valmieras dzimšanas dienā atklās kampaņu “BaltiPlast(ic) Diet” 

Publicitātes foto

Valmieras dzimšanas dienā 27. jūlijā Vecpuišu parkā Valmieras novada pašvaldība  atklās kampaņu “BaltiPlast(ic) Diet”, aicinot mājsaimniecības izmēģināt plastmasas atkritumu audita rīku. Izglītojošā izstādē, kas būs skatāma Vecpuišu parkā no plkst. 9.00 līdz 16.00, iedzīvotāji varēs pārbaudīt savas zināšanas par plastmasu, savukārt no plkst. 11.00 līdz 15.00 piedalīties dzīvās statistikas pētījumā. Aktivitātes norisināsies INTERREG Baltijas jūras reģiona programmas projekta “BALTIPLAST” ietvaros.  

Kampaņas mērķis ir aicināt mājsaimniecībās aizdomāties par milzīgo plastmasas izstrādājumu patēriņu, kas atstāj ietekmi ne tikai uz vidi un cilvēku veselību, bet arī mājsaimniecību budžetu. Kampaņa būs iespēja labāk izprast, kā mājsaimniecībai samazināt radušos atkritumu daudzumu, kā veikt analīzi, kādi atkritumu veidi un daudzums visbiežāk nonāk atkritumu tvertnēs. Pieejamais plastmasas audita rīks palīdzēs gan uzskaitīt radušos plastmasas atkritumu daudzumu, gan dos padomus, kā tos samazināt. Pēc padomu ieviešanas iedzīvotājiem būs nepieciešams vēlreiz veikt auditu, lai salīdzinātu, vai, ieviešot konkrētus pasākumus, ir izdevies samazināt plastmasas atkritumu daudzumu. 

Turpat Vecpuišu parkā Valmieras dzimšanas dienas viesi varēs plašāk uzzināt par plastmasu, apskatot izstādi. Tās mērķis ir informēt iedzīvotājus par plastmasu, tās ietekmi uz vidi un veselību, un sniegt ieteikumus, kā savā ikdienā samazināt plastmasas produktu patēriņu. 

Lai noskaidrotu apmeklētāju domas par vidi saistītiem jautājumiem, aicināsim piedalīties dzīvās statistikas aktivitātē*. Uzdevums pavisam vienkāršs – uz planšetes atzīmēt, kurai atbildei piekrīt visvairāk. Dzīvā statistika nozīmē to, ka uzreiz būs redzamas atbilžu tendences. 

Projekta “BALTIPLAST” mērķis ir izstrādāt dažādus risinājumus vienreizlietojamu plastmasas produktu un izstrādājumu patēriņa samazināšanai mājsaimniecībās, uzņēmumos, skolās un publiskās iestādēs. “BaltiPlast(ic) Diet” kampaņas mērķis ir vērst iedzīvotāju uzmanību uz apjomīgo vienreizlietojamas plastmasas patēriņu mājsaimniecībās.  

“Šajā kampaņā aicinām piedalīties ģimenes, lai kopīgi analizētu un apņemtos samazināt plastmasas patēriņu mājās. Izaiciniet savus draugus, sacentieties savā starpā par lielāko plastmasas atkritumu patēriņa samazinājumu un iekļaujiet savā ikdienā videi draudzīgus paradumus!” aicina Līga Bieziņa, projekta “BALTIPLAST” koordinatore Valmieras novada pašvaldībā, Attīstības nodaļas vadītājas vietniece, attīstības plānotāja. 

Svētku norises vietās varēs sastapt “Zaļos vēstnešus” – brīvprātīgos, kuri, ja būs nepieciešams, sniegs atbalstu jautājumos par atkritumu šķirošanu un jaunumu Valmieras pilsētas svētku laikā - glāžu depozīta sistēmas darbību. 

Šogad svētki norisināsies no 25. līdz 28. jūlijam, kad svinēsim ne tikai Valmieras 741. dzimšanas dienu, bet atzīmēsim arī izcilā soļotāja, Latvijas pirmās olimpiskās medaļas ieguvēja, valmierieša Jāņa Daliņa 120. dzimšanas dienu. Svētku programmu meklē valmierasvin.lv. Svinēsim svētkus atbildīgi pret apkārtējiem un vidi! 

Valmieras dzimšanas dienas svētku lieldraugs – AS “Valmieras stikla šķiedra”.  

Aktivitātes tiek īstenotas Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta “BALTIPLAST” ietvaros. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI