DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU zinātnieki attīsta jaunus celtniecības un siltināšanas materiālus, izmantojot tikai ražošanas atlikumus un blakusproduktus 

FOTO: Vitālijs Vinogradovs

Sadarbībā ar starptautiskiem partneriem no Polijas un Francijas un Baltijā vienīgo fibrolīta jeb koka ēveļskaidu plātņu ražotāju «Cewood», Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības un mašīnzinību fakultātes zinātnieki attīsta inovatīvus būvizstrādājumus gandrīz nulles enerģijas ēkām, izmantojot tikai koksnes būvmateriālu ražošanas atlikumus un blakusproduktus. Pētījums ir būtisks zinātnieku ieguldījums aprites ekonomikas attīstībā būvniecības nozarē.  

Ražošanas procesā «Cewood» rodas ražošanas atlikumi – koksnes ēveļskaidas, slīpputekļi un plātņu atgriezumi. No tiem iespējams iegūt izejvielas jaunu būvmateriālu izgatavošanai. RTU zinātnieki laboratorijā eksperimentē, izgatavojot dabīgo šķiedru kompozītmateriālu paraugus, kas gan pilnībā izgatavoti no izejvielām, kas iegūtas no ražošanas atlikumiem un blakusproduktiem, gan papildināti ar citām dabīgām izejvielām, piemēram, kaņepju spaļiem.  

RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes tenūrprofesore, M-era.Net projekta «Koksnes atkritumu saturoši kompozītmateriāli augstas veiktspējas paneļu izgatavošanai gandrīz nulles enerģijas ēkām» vadītāja Diāna Bajāre rāda plātni, kas izgatavota tikai no ražošanas atlikumiem – skaidām un reiz jau izmantota cementa, kas ir izsijāts un apdedzināts noteiktā temperatūrā, tā atkārtoti to aktivizējot. Plātne ir viegla, bet tās mehāniskās īpašības ir pietiekamas, lai no tās varētu būvēt neliela izmēra mājas. Mazliet trauslāka, bet ar labākām hidrotermālajām īpašībām ir plātne, kuras izgatavošanā izmantoti arī kaņepju spaļi. Kompozītmateriālu īpašības, piemēram, noturību pret klimata ietekmi, siltumvadītspēju utt., testēs RTU partneri M-era.Net projektā – Varšavas Tehnoloģiju universitāte Polijā un Savojas Monblāna Universitāte Francijā. Projekta mērķis ir izstrādāt jauna būvizstrādājuma – daudzslāņu paneļa – ražošanas tehnoloģiju no augstas veiktspējas dabīgo šķiedru kompozītmateriāliem, izmantojot ražošanas atlikumus, kas rodas gan fibrolīta ražošanas procesā, gan fibrolīta plākšņu pārstrādē pēc ēku demontāžas. 

Cementa  un koksnes otrreizēja izmantošana būtiski samazina būvniecības atkritumu daudzumu un būvmateriālu nozares negatīvo ietekmi uz vidi, ļauj ilgtspējīgi un racionāli izmantot vietējos resursus, samazinot to noglabāšanu atkritumu poligonos. Tas veicina arī aprites ekonomikas pamatprincipu ieviešanu būvniecībā. Iecerēts, ka jaunie būvizstrādājumi būs ekonomiski izdevīgi, energoefektīvi, ekoloģiski, viegli pārstrādājami un ar zemu enerģijas intensitāti. Tos varētu izmantot kā norobežojošu konstrukciju būvēšanai, tā siltumizolācijai, tostarp pasīvām un gandrīz nulles enerģijas ēkās.  

«Mums kā uzņēmumam, kas ražo akustiskās apdares plātnes tikai no dabiskām izejvielām, domā par apkārtējo vidi un to, ko atstāsim nākamajām paaudzēm, ir vitāli svarīgi sadarboties ar zinātniekiem, universitātēm un eksperimentēt, lai mūsu produkta dzīves cikls būtu ilgtspējīgs no tā rašanās brīdim līdz pat noslēgumam,» uzsver «Cewood» valdes loceklis Ingars Ūdris. 

Lai validētu tehnoloģiju un pārbaudītu jaunā izstrādājuma «uzvedību» reālos apstākļos, vasaras izskaņā sadarbībā ar «Cewood» uzņēmuma ražotnē Alūksnē tiks būvēta neliela eksperimentāla pasīvā ēka.  

Starptautiskais pētījums ir turpinājums RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes Materiālu un konstrukciju institūta veiksmīgai sadarbībai ar «Cewood», kas aizsākās industriālās doktorantūras projektā. Tajā pēc uzņēmuma ierosinājuma tika attīstīts inovatīvs būvmateriāls no koksnes ražošanas atkritumiem, ko varētu izmantot ēku siltināšanā.   

M-era.Net projekts «Koksnes atkritumu saturoši kompozītmateriāli augstas veiktspējas paneļu izgatavošanai gandrīz nulles enerģijas ēkām» tiks īstenots līdz 2026. gada augustam. Tā kopējais finansējums ir 1,3 milj. eiro.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI