DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Sievietēm ir jābūt pilnīgai kontrolei pār viņu seksuālo un reproduktīvo veselību

EP deputāti mudina Padomi iekļaut ES Pamattiesību hartā seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpi un tiesības uz drošu un likumīgu abortu.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā, par kuru balsoja 336 deputāti, 163 balsoja "pret" un 39 atturējās, Eiropas Parlaments vēlas ES Pamattiesību hartā nostiprināt tiesības uz abortiem - šo prasību EP deputāti ir izvirzījuši jau vairākkārt. EP deputāti nosoda sieviešu tiesību ierobežošanu un jebkādus mēģinājumus ierobežot vai atcelt pastāvošo seksuālās un reproduktīvās veselības un tiesību un dzimumu līdztiesības aizsardzību, kas notiek visā pasaulē, tostarp ES dalībvalstīs.

Viņi vēlas, lai Pamattiesību hartas 3. pants tiktu grozīts, nosakot, ka “ikvienai personai ir tiesības uz ķermeņa autonomiju, brīvu, informētu, pilnīgu un universālu piekļuvi seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpei un tiesībām, kā arī visiem saistītajiem veselības aprūpes pakalpojumiem bez diskriminācijas, ieskaitot piekļuvi drošam un likumīgam abortam”.

Tekstā dalībvalstis tiek mudinātas pilnībā dekriminalizēt abortus saskaņā ar PVO 2022. gada pamatnostādnēm, kā arī novērst un apkarot šķēršļus abortiem. Viņi aicina Poliju un Maltu atcelt likumus un citus pasākumus, kas aizliedz un ierobežo grūtniecības pārtraukšanu. EP deputāti nosoda faktu, ka dažās dalībvalstīs mediķi un dažos gadījumos pat veselas medicīnas iestādes, pamatojoties uz "sirdsapziņas" atrunu, liedz veikt abortus, un bieži tas notiek arī situācijās, kad jebkāda kavēšanās apdraud pacienta dzīvību vai veselību.

Izglītība un kvalitatīva aprūpe

Abortu metodēm un procedūrām jābūt obligātai ārstu un medicīnas studentu mācību programmas sastāvdaļai, uzskata Parlaments. Dalībvalstīm būtu ikvienam jānodrošina piekļuve seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpes pakalpojumiem, tostarp visaptverošai un vecumam atbilstošai izglītībai par seksualitāti un attiecībām. Jānodrošina pieejamas, drošas un bezmaksas kontracepcijas metodes un līdzekļi, kā arī konsultācijas ģimenes plānošanas jautājumos, īpašu uzmanību pievēršot neaizsargātām grupām. Deputāti norāda, ka nabadzībā nonākušās sievietes nesamērīgi skar juridiskie, finansiālie, sociālie un praktiskie šķēršļi un ierobežojumi grūtniecības pārtraukšanai, un aicina dalībvalstis šos šķēršļus novērst.

Jāpārtrauc ES finansējums organizācijām, kas iestājas pret aborta izvēli

EP deputāti ir nobažījušies, ka visā pasaulē, tostarp ES, ievērojami pieaug finansējums organizācijām, kas iestājas pret dzimumu līdztiesību un pret izvēles brīvību. Viņi aicina Komisiju nodrošināt, lai organizācijas, kas darbojas pret dzimumu līdztiesību un sieviešu tiesībām, tostarp reproduktīvajām tiesībām, nesaņemtu ES finansējumu. Dalībvalstīm un vietējām pašvaldībām ir jāpalielina izdevumi veselības aprūpes un ģimenes plānošanas pakalpojumu programmām un subsīdijām.

Vispārīga informācija

Francija 2024. gada 4. martā kļuva par pirmo valsti, kas savā konstitūcijā nostiprināja tiesības uz abortiem. Veselības aprūpe, tostarp seksuālā un reproduktīvā veselība, ir valstu kompetencē. Lai grozītu ES Pamattiesību hartu, iekļaujot tajā abortu tiesības, būtu nepieciešama vienprātīga visu dalībvalstu piekrišana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI