DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīca rīko apmācību par FAST – ultrasonogrāfiju, ar ko tiek izmeklēti politraumu guvušie pacienti

Austrumu slimnīcas Mācību centrs kopā ar pieredzējušiem Radioloģijas centra ekspertiem šomēnes organizēja t.s. FAST jeb Focused Assessment With Sonography in Trauma (Mērķtiecīga novērtēšana ar sonogrāfiju traumatoloģijā) ultrasonogrāfijas izmeklējumu metodes meistarklasi, lai dalītos savā vadošo speciālistu pieredzē ar dažādu specializāciju ārstiem – anesteziologiem, reanimatologiem, traumatologiem un ķirurgiem – no citām Latvijas vadošajām slimnīcām, kas ikdienā glābj smagi cietušo politraumu pacientu dzīvības, sniedzot neatliekamu un operatīvu medicīnisko palīdzību šo pacientu izmeklēšanā un operēšanā.

FAST jeb Focused Assessment With Sonography in Trauma ir smagas traumas guvušo pacientu mērķēta ultrasonogrāfija. Tas ir zelta standarts politraumu pacientu izmeklēšanā ar ultrasonogrāfijas izmeklējuma metodi. Tās izmantojumu nosaka gan EAST (-), gan ATLS (Advanced Trauma Life Support) vadlīnijas. 

Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā (NMPUK), kur visu diennakti nonāk pacienti, kas smagi cietuši ceļu satiksmes negadījumos, šī ultrasonogrāfijas izmeklējuma metode tiek pielietota, lai operatīvi izmeklētu cietušā iekšējo vēdera dobuma un krūškurvja orgānu bojājumus un, konstatējot asiņošanu, pieņemtu pamatotu lēmumu par turpmāko ārstēšanas taktiku, piemēram, nekavējoši veicot dzīvību glābjošu ķirurģisku operāciju.

Minētā izmeklējuma metode ir ļoti svarīga ne vien individuālos gadījumos, bet arī kritiskos brīžos, kad operatīvi jāveic pacientu triāža jeb prioritizēšana. Piemēram,  kad notiek kāds masveida traģisks negadījums ar lielu traumas guvušo pacientu skaitu un slimnīcu neatliekamās medicīniskās palīdzības uzņemšanas klīnikās nonāk stipri lielāks cietušo pacientu skaits, kuriem vienlaikus jāsniedz operatīva medicīniska palīdzība. FAST metode mūsdienās tiek pielietota visos politraumu pacientu uzņemšanas un ārstēšanas centros. Tajā skaitā arī Austrumu slimnīcas NMPUK, kur radiologiem, citu specializāciju ārstiem un klīnikas mediķu komandai ir vislielākā pieredze politraumu pacientu dzīvības glābšanā.

FAST meistarklasē Austrumu slimnīcā piedalījās dažādu specialitāšu ārsti – anesteziologi, reanimatologi, traumatologi, ķirurgi – no Ogres, Valmieras un Jēkabpils slimnīcām, kur pacientiem sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību dzīvībai kritiskos brīžos, kā arī Nacionālo Bruņoto spēku mediķi.

Austrumu slimnīcas Radioloģijas centra vadītāja Aina Kratovska uzsver: “Austrumu slimnīcas Radioloģijas centra speciālistiem ir uzkrāta milzīga pieredze FAST metodes pielietošanā. Esam gandarīti, ka varam dalīties zināšanās par metodes ieguvumiem, kā arī skaidrot tās ierobežojumus. Šī kursa mērķis bija veidot kopēju izpratni politraumu komandas dalībnieku vidū, lai attiecīgā situācijā starpdisciplinārā komunikācija būtu skaidra un mērķtiecīga. Kolēģi citviet Latvijā ir motivēti paplašināt savas zināšanas, lai turpmāk pacientam nodrošinātu precīzu ārstēšanas taktiku.”

Austrumu slimnīcas Mācību centra vadītāja Daina Baidekalne atzīst:  “Varu droši teikt, ka šīs apmācības veicināja ne vien jaunu zināšanu apgūšanu, papildināšanu un izmantošanu ikdienas praksē, bet arī politraumu pacientu aprūpes komandas saliedēšanu un koordinētu sadarbību.”

FAST metodes meistarklasi organizēja Austrumu slimnīcas Mācību centrs kopā ar  Radioloģijas centra pieredzējušajiem un jaunajiem kolēģiem: Dr. Ainu Kratovsku, Dr. Aelitu Žvīguri, Dr. Aiju Jaudzemi, Dr. Artūru Šilovu, Dr. Jekaterinu Gagarinu, Dr. Kitiju Nulli, Dr. Armandu Kāpostiņu, Dr. Robertu Nagli, Dr. Viktoriju Cīruli,  Dr. Ievu Ladigu, Dr. Tomu Klinoviču, Dr. Annu Petriņinu. Ķirurga profesionālo redzējumu politraumu pacientu ārstēšanas taktikā sniedza Dr. Alvis Melderis.

Publicitātes attēls

 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI