DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vides aizsardzība

Neatliec uz jauno gadu to, ko vari izdarīt vecajā: DIO aicina nodot uzkrāto taru

FOTO: Publicitātes foto

Tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunā gada svinībām, SIA Depozīta Iepakojuma Operators (DIO) aicina iedzīvotājus vēl šogad izdarīt divus labus darbus – iztīrīt mājokli un nodot uzkrātos tukšos iepakojumus, bet depozīta maksu ziedot kādam no četriem labdarības mērķiem, kas ir pieejami taromātos. Tas ļaus arī jaunā gada sākumā izvairīties no rindām depozīta punktos. Kādas vēl svarīgas lietas jāņem vērā depozīta sistēmas lietotājiem, lai veiksmīgi parūpētos par apkārtējo vidi arī nākamgad?

“Nepilnu divu gadu laikā Latvijas depozīta sistēma ir pietuvojusies ļoti iespaidīgam nodoto iepakojumu kopskaitam – vairāk nekā 613 miljoni vienību, kas ir aptuveni 324 iepakojumi uz vienu iedzīvotāju. Paredzam, ka gada izskaņā depozīta iepakojumu atgriešanas rādītājs varētu sasniegt 80%. Kā liecina jaunākā pētījuma rezultāti, katrs piektais sistēmas lietotājs izvēlas uzkrāt lielāku daudzumu iepakojumu un vest tos uz depozīta punktu atsevišķi – tādēļ aicinu neatlikt uzkrātās taras nodošanu uz nākamo gadu un izdarīt kādu labu darbu vēl šogad. Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, paredzams, ka depozīta punkti nedēļas nogalē pēc svētkiems būs īpaši noslogoti, tādēļ būsim iecietīgi pret citiem sistēmas lietotājiem un arī tirgotājiem, kas šajās dienās depozīta punktus apkalpos pastiprinātā režīmā,” stāsta SIA Depozīta Iepakojuma Operators valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Pievērs uzmanību depozīta zīmei uz produkta etiķetes

2023. gada sākumā depozīta sistēmas tvērums tika būtiski paplašināts un tagad sistēmā var nodot arī stipros alkoholiskos kokteiļus, dzērienu sīrupus un visa veida alkoholiskos dzērienus, kas ir iepildīti PET pudelēs un skārdenēs. Lai nenokļūdītos un depozīta iepakojumu netīšām neizmestu atkritumu konteinerā, aicinām rūpīgi aplūkot produkta etiķeti un depozīta zīmes klātesamību uz tās – tas palīdzēs identificēt, vai konkrēto iepakojumu var nodot atpakaļ depozīta sistēmā. Atgādinām, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr. 519 definētajam iepakojumu klāstam depozīta sistēmā ietilpst arī bezalkoholiskais (dzirkstošais) vīns, bērnu šampanietis un smūtiji.

Izvēlies piemērotu laiku un lokāciju iepakojumu nodošanai

Lai iepakojumu nodošana būtu pēc iespējas ātrāka un ērtāka, aicinām rūpīgi apsvērt, kurā nedēļas dienā un laikā dosieties uz depozīta punktu. Pēc DIO apkopotajiem datiem brīvdienas ir visnoslogotākās dienas, kad iepakojumus izvēlas nodot ļoti liela iedzīvotāju daļa. Savukārt raitāk iepakojumu nodošana norit darba dienu rītos, kā arī pašās svētku dienās.

Būtisks faktors, kas ietekmē lietotāju pieredzi, ir arī tas, cik labi un efektīvi darbojas depozīta punkts un cik ātri notiek taromātu apkope. Šī iemesla dēļ tika izstrādāts taromātu reitings, kas tiek norādīts pie katra automatizētā depozīta punkta www.depozitapunkts.lv interaktīvajā katrē. Lai aprēķinātu taromāta reitingu, DIO izmanto informāciju par ātrumu, kādā veikala darbinieki reaģē uz nepieciešamību veikt taromāta iztukšošanu un/vai apkopi, kā arī taromāta sensoru tīrīšanas biežumu.

Savukārt pie lielākiem nododamo iepakojumu apjomiem aicinām izmantot jaunos beramtaromātus, kuros vienlaikus varēs nodot līdz pat 100 PET iepakojumiem un skārdenēm. Šobrīd Latvijā ir uzstādīti divi beramtaromāti, abi Rīgā – pie Maxima XXX veikala A. Saharova ielā 20A un pie tirdzniecības centra “Spice”.

Palīdzi līdzcilvēkiem – ziedo depozīta maksu

Svētku laikā aicinām īpašu uzmanību pievērst ziedošanas opcijai taromātos. Tagad iedzīvotāji savu depozīta maksu var novirzīt jau četriem labdarības virzieniem – Ukrainai, smagi slimiem bērniem, trūcīgiem senioriem un dzīvnieku patversmēm.

Visi saziedotie līdzekļi tālāk nonāk labdarības organizācijas Ziedot.lv paspārnē, kas tos sadala atbilstoši saņemtajiem palīdzības pieteikumiem. Ziedotā depozīta maksa pārvēršas ļoti praktiskā palīdzībā, piemēram, senioriem tiek segta pārtikas un medikamentu iegāde, bet smagi slimu bērnu ģimenēm tiks apmaksāti ārstniecības pakalpojumi, rehabilitācija, operācijas un dažādu palīglīdzekļu iegāde.

Aktuālā informācija par depozīta sistēmu pieejama mājaslapā www.depozitapunkts.lv, kā arī “Depozīta punkts” Facebook un Instagram kontos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI