DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Starptautiskā sarunu laboratorijā Valmierā diskutēs par medijpratību un informācijas uztveri mākslīgā intelekta laikmetā

Lai uzlabotu sabiedrības izpratni par izziņas procesiem, kas saistīti ar medijpratību un to, kā mākslīgais intelekts un mūsdienu tehnoloģijas ietekmē mediju satura veidošanu un patērēšanu, otrdien, 12. decembrī, Valmierā norisināsies starptautiska sarunu laboratorija, ko organizē Vidzemes Augstskola sadarbībā ar UNESCO Nacionālo komisiju un ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas atbalstu.

Latvijā tas būs pirmais šādu nozaru starpdisciplinārais pasākums, kas vienkopus pulcēs neirokognitīvās un komunikācijas pētniecības jomas ekspertus un praktiķus no Latvijas, Zviedrijas, Lielbritānijas, Igaunijas, Lietuvas, Marokas, veicinot kvalitatīvas informācijas apmaiņu un rosinot profesionālu diskusiju.

Sarunu laboratorijā aicinām piedalīties ikvienu, kas strādā ar informācijas vākšanu un apstrādi, īpaši mediju un komunikācijas jomās strādājošos. Tāpat šis pasākums būs noderīgs dažādos izglītības posmos strādājošajiem skolotājiem, bibliotekāriem, jaunatnes speciālistiem, nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuri nodarbojas ar medijpratības stiprināšanu, un augstāko izglītības iestāžu mācībspēkiem, pētniekiem un studentiem.

Pasākumu atklās Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks – Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē (2026–2027) sekretariāta vadītājs Andrejs Pildegovičs, Vidzemes Augstskolas rektore Phd. Agnese Dāvidsone, kā arī UNESCO komunikācijas un informācijas ģenerāldirektore vietnieks Tawfik Jellasi.

Sarunu laboratorijā būs iespēja dzirdēt stāstījumus un pieredzes par mākslīgā intelekta izmantošanu Ziemeļvalstu žurnālistikas izglītības programmās, par mākslīgā intelekta lomu informācijas karā – informācijas uztveri un kognitīviem aspektiem, psiholoģijas perspektīvu, kopienu lomu un digitālo prasmju nozīmi medijpratībā. Savukārt diskusijā, kurā piedalīsies gan eksperti, gan praktiķi, tiks spriests par to, kā labāk pētīt medijpratību un kognitīvos aspektus un kā labāk izglītot lietotājus. Diskusijas vadīs Kaspars Rūklis (Baltijas medijpratības programma “IREX”) un Gunta Sloga (Baltijas mediju izcilības centrs).

Sarunu laboratorijas noslēgumā tiks atklāta UNESCO katedra Mediju un informācijas pratības un zinātnes pratības jautājumos, kas ViA darbojas no 2022. gada, kā studējošajiem, tā mācībspēkiem paplašinot iespējas šo tēmu izzināšanā un pētniecībā.

Vidzemes Augstskolas Mediju un komunikācijas studiju virziena direktore Māra Arāja:
Iegūtās UNESCO Mediju un informācijas pratības un zinātnes pratības katedras tiesības ir ļoti nozīmīgs novērtējums līdzšinējam Vidzemes Augstskolas aktīvajam un mērķtiecīgajam darbam medijpratības pētniecības un arī izglītošanas jomā. Katedra augstskolā darbojas no 2022. gada, bet aktivitātes medijpratības jomā sniedzas jau krietni ilgāk. Aktīvi strādājam dažādos medijpratības projektos, tai skaitā pērn organizējām mācības reģionu medijiem, regulāri mūsu eksperti dodas uz skolām, lai par jaunākajām tendencēm izglītotu skolēnus, kā arī skolotājus, tāpat sniedzam komentārus medijiem, organizējam un piedalāmies dažādos citos medijpratības projektos. Gan bakalaura, gan maģistra studiju līmenī medijpratībai tiek pievērsta ļoti liela uzmanība, tā veidojot nākotnes medijpratības ekspertus, jo skaidrs, ka šī joma kļūst tikai arvien aktuālāka. Katedra ļauj šīs dažādās aktivitātes apvienot vienā kopumā, kā arī sniegs jaunas pētniecības un studiju satura nodrošināšanas iespējas, piesaistot tīkla ekspertus un to zināšanas.”

Sarunu laboratorija klātienē norisināsies no plkst. 13.00 līdz 17.00 Valmierā, Tērbatas ielā 16A (viesnīcas “Wolmar” telpās), kā arī būs vērojama tiešsaistē. Tiks nodrošināts tulkojums latviešu un angļu valodās.

Piedalīšanās pasākumā ir bez maksas. Bet lai plānotu pasākuma norisi, interesentus aicinām līdz 10. decembrim pieteikties šeit: https://ej.uz/12_12_2023.

Tiešraidē ikviens interesents varēs sekot pasākumam “LSM.lv” un Vidzemes Augstskolas Facebook un YouTube kontā.

PIELIKUMĀ: sarunu laboratorijas programma (pdf.)

 

Informāciju sagatavoja:

Vidzemes Augstskolas
Komunikācijas grupa
Tālr: 26418755

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI