DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Dzimumu līdztiesības indeksā Latvija ieņēmusi 19. vietu Eiropas Savienībā

2023. gadā Latvija ar 61,5 punktiem no 100 Eiropas Savienības dzimumu līdztiesības indeksā ierindojusies 19. vietā, secināts Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) izdotajā informatīvajā apskatā “Dzimumu līdztiesība”.

Pēc Eiropas dzimumu līdztiesības institūta (EIGE, European Institute for Gender Equality) izstrādātā dzimumu līdztiesības indeksa, kas raksturo panākto progresu dzimumu līdztiesības jomā Eiropas Savienībā, Latvijas kopējais novērtējums 2023. gadā ir 61,5, kas ir zem vidējā ES rādītāja (70,2). Augstāks novērtējums nekā Latvijā ir Lietuvā (64,1), taču Igaunijā tas ir zemāks (60,2) nekā Latvijā.

Eiropas dzimumu līdztiesības institūts

Indeksu veido sešas pamatdimensijas (zināšanas, darbs, nauda, laiks, veselība, vara) un divas papildu dimensijas (vardarbība un nevienlīdzība), kas tiek apvienotas vienā kopējā rādītājā. Indekss nosaka dalībvalstu rādītājus no viens (pilnīga nevienlīdzība) līdz 100 (pilnīga dzimumu līdztiesība). Tas mēra ne tikai atšķirības starp sievietēm un vīriešiem, bet ņem vērā arī valsts kontekstu un sniedz novērtējumu, kurās dimensijās nepieciešams uzlabot sniegumu augstāka dzimumu līdztiesības indeksa sasniegšanai. Augsts kopējais rādītājs atspoguļo mazas (vai neesošas) dzimumu atšķirības un labu situāciju visiem (piemēram, augsts nodarbinātības līmenis gan sieviešu, gan vīriešu vidū).

Eiropas dzimumu līdztiesības institūts

EIGE aprēķinātais dzimumu līdztiesības indekss dimensijā “Zināšanas” Latvijā novērtēts ar 50,4, un tas ir būtiski mazāk nekā vidēji ES (63,6). Dimensija “Darbs” Latvijā novērtēta ar 76,4, kas ir nedaudz virs ES vidējā (73,8) un tas ir Latvijas augstākais reitings (14. vieta starp ES dalībvalstīm). Dimensijā “Nauda” Latvijas vērtējums ir 68,1, kas ir par 14,5 punktiem zemāks nekā ES (82,6). Dimensija “Laiks” Latvijā novērtēta ar 62,6 punktiem, kas ir nedaudz mazāk par ES vidējo (68,5). Dimensijā “Veselība” Latvijai piešķirti 78,9 punkti (vidēji ES – 88,5). Savukārt dimensija “Vara” Latvijā novērtēta ar 49,1 punktu (vidēji ES – 59,1). Plašāka dimensiju analīze lasāma informatīvajā apskatā “Dzimumu līdztiesība”.

Eiropas dzimumu līdztiesības institūts

Sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju nodrošināšana ir viens no Eiropas Savienības pamatprincipiem, kuram aizvien lielāks uzsvars tiek likts arī Latvijas mērogā.

Metodoloģiskā informācija

Papildu informācija pieejama informatīvajā apskatā “Dzimumu līdztiesība”, oficiālās statistikas portāla sadaļā “Dzimumlīdztiesība”, kā arī Eiropas dzimumu līdztiesības institūta (EIGE) mājaslapā.

Informatīvajā apskatā apkopota aktuālā statistika, kas raksturo dzimumu līdztiesību un atšķirības starp vīriešu un sieviešu stāvokli sabiedrībā dažādās dimensijās: zināšanas, darbs, nauda, laiks, veselība, vara un vardarbība. Publikācijā ir analizēta jaunākā pieejamā informācija, ko apkopojusi gan CSP, gan citas valsts iestādes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI