DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

LVM meklē sadarbības partnerus tirgus nomas maksas novērtējumu veikšanai derīgo izrakteņu ieguves vietām

FOTO: Publicitātes foto

“LVM Zemes dzīles” apsaimniekošanā ir vairāk nekā 180 aktīvas smilts, smilts-grants, kūdras un māla derīgo izrakteņu ieguves vietas, daļā no tām ir noslēgti nomas līgumi ar uzņēmumiem, līgumos paredzot tiesības iegūt derīgos izrakteņus, piemēram, kūdru, smilti–granti, kaļķakmeni, mālu. Lielākā daļa no iznomātajām teritorijām paredz tiesības iegūt kūdru. 

Ieguves vietas ir dažādas, tomēr lielākoties tajās ir teritorijas, kas atrodas atšķirīgos dzīves cikla posmos, sākot no ģeoloģiskās izpētes, uzsāktas ieguves līdz daļējai rekultivācijai. Katrai iznomātajai derīgo izrakteņu ieguves vietai ir būtiski noteikt atbilstošu nomas maksu gan sākotnēji, gan pie teritorijā notiekošajām izmaiņām, kas izriet no dzīvescikla posma, piemēram, pabeigtas rekultivācijas kādā ieguves vietas daļā. Tikpat nozīmīgi ir noteikto nomas maksu pārskatīt ne retāk kā reizi sešos gados, kā to nosaka Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 6.1 panta 1.1 daļa.

Lai LVM izpildītu minētajā likumā noteikto pienākumu, kā arī, lai noteiktu nomas maksu derīgo izrakteņu ieguves vietām pirms ieguves uzsākšanas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.696 “Zemes dzīļu izmantošanas licenču un bieži sastopamo derīgo izrakteņu ieguves atļauju izsniegšanas kārtība, kā arī publiskas personas zemes iznomāšanas kārtība zemes dzīļu izmantošanai”, organizējot publisko iepirkumu, 2022. gadā tika pasūtīta vienotas metodikas izstrāde, kas veicinātu vienotu pieeju tirgus nomas maksas noteikšanā derīgo izrakteņu ieguves vietām.

“KPMG Baltics SIA” ir izstrādājusi “Publiskas personas zemes nomas maksas noteikšanas metodiku derīgo izrakteņu ieguves teritorijām”. Vairāk nekā desmit ieinteresēto pušu diskusiju rezultātā, izstrādātā metodika ir precizēta un to ir saskaņojušas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Zemkopības ministrija un Latvijas Īpašumu Vērtētāju Asociācija.

Tirgus nomas maksas noteikšanai derīgo izrakteņu ieguves vietām ir nepieciešama ne tikai metodika, bet arī sertificēta vērtētāja novērtējumi, kā to paredz Ministru kabineta noteikumi Nr.696. Tādēļ “LVM Zemes dzīles” izsludina atklātu konkursu “Zemes tirgus nomas maksas novērtēšanas pakalpojumi” (identifikācijas Nr. AS LVM ZDZ 2023/89 Ak) un aicina visus ieinteresētos uzņēmējus izvērtēt savas iespējas iesniegt piedāvājumu.

VAIRĀK PAR KONKURSU 

Piedāvājumu var iesniegt Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) līdz 2023. gada 21. decembrim plkst. 11.00.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI