DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

“Progresīvie” Rīgas domē virza priekšlikumu atslepenot Satiksmes departamenta izvērtēšanas auditu

Šodien gaidāmās Rīgas domes sēdes darba kārtībā “Progresīvie” iesnieguši priekšlikumu atslepenot Centrālās administrācijas Audita un revīzijas pārvaldes veikto ziņojumu “Par Ārtelpas un mobilitātes departamenta (iepriekš Satiksmes departaments) iekšējās kontroles sistēmas novērtēšanas auditu”. Lai domes darba kārtībā iekļautu minētā ziņojumu atslepenošanu, ir nepieciešamas divas trešdaļas no deputātu balsīm.

Deputātu pienākums ir nodrošināt oficiālās un visaptverošas informācijas nonākšanu atklātībā saistībā ar audita izdarītajiem secinājumiem. Šis ir trešais mēģinājums izmeklēt vasarā atklātos Jāņa Vaivoda vadītā Satiksmes departamenta pārkāpumus saistībā ar daudzus miljonus vērtajiem ceļu uzturēšanas darbiem.

“Latvijas likumi pieļauj ierobežotas pieejamības informācijas statusu noteikt tikai līdz brīdim, kamēr iestādē šajā lietā tiek pieņemts gala lēmums. Tā kā audits šajā lietā ir pabeigts, tam nav pieļaujams turpmāk būt slepenam. Vilnim Ķirsim ir juridisks un morāls pienākums to publiskot,” norāda “Progresīvie” frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

Atbilstoši likuma “Par valsts noslēpumu” 5. panta 4. punktam ir aizliegts ierobežot pieejamību informācijai par amatpersonu nelikumīgu rīcību. Ziņojums atbilstoši publiski pieejamajai informācijai satur apstiprinājumu Satiksmes departamenta darbinieku pieļautajiem pārkāpumiem, tādējādi nav tiesiski iespējams šādu informāciju slēpt. Vienlaikus Rīgas domes deputātiem ir saistošs pašvaldības ētikas kodekss, kas nosaka deputātiem pienākumu sniegt atklātu un pilnīgu informāciju.

Kā iepriekš ziņots, šī gada vasarā Mārtiņš Staķis atkāpās no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pēc tam, kad arī ar domes opozīcijas balsīm tika apturēta Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieka Māra Knoka vadītā izmeklēšana par pārkāpumiem Satiksmes departamenta darbībā. Šis domes balsojums gan iezīmēja aizmuguriski izveidoto jauno koalīciju, gan bija klaja politiska iejaukšanās izpildvaras darbā, un M. Staķis, vairs nevarēdams uzņemties atbildību par tālāko domes darbu, bija spiests atkāpties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI