DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 16 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Šogad Rīgas Austrumu slimnīcā rekordliels ēnotāju skaits

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā šodien norisinājās Ēnu diena, kuru apmeklēja vairāk nekā 140 motivēti vidusskolēni, kā arī daži pamatskolas audzēkņi, kas iecerējuši savas turpmākās profesijas izvēli saistīt ar studijām medicīnas nozarē.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā interesenti varēja iepazīt dažādu iepriekš izvēlētu specializāciju ārstu un māsu ikdienas darbu un apmeklēt vadošās specializētās klīnikas un nodaļas, t.sk., Baltijā lielāko operāciju bloku ar 22 operāciju zālēm vai Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku, kas visu diennakti sniedz palīdzību pacientiem dažādos akūtos veselības stāvokļos un/vai dzīvības apdraudējuma brīžos.

Aleksejs Višņakovs, Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs, Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs: “Man ir patiess prieks, ka gadu no gada ēnotāju skaits tikai pieaug. Ļoti ceram, ka jūs būsiet tie, kas turpinās to, ko esam iesākuši un paveikuši jau līdz šim, taču jāatceras, ka ārsta profesija nav viegla. Tas nav tikai darbs, tā ir misija! Apsverot savu dzīvi saistīt ar veselības aprūpes jomu, ir jāizjūt sevī aicinājums palīdzēt cilvēkiem, jo pasaulē nav nekā vērtīgāka par cilvēka dzīvību. Mūsu profesijā mēs ne tikai sveicam pasaulē jaundzimušos, bet arī atvadāmies no cilvēkiem un nereti esam pēdējie, ko viņi redz savā dzīvē. Ir arī tādi brīži, kad diemžēl nespējam palīdzēt pacientam, un arī tas piederas pie mūsu profesijas. Ārsta profesijā ir svarīgi nemitīgi mācīties un attīstīties, jo tikai tā varam veicināt savu pašizaugsmi un būt lietas kursā par aktuālo pasaulē. Šobrīd var teikt, ka Latvijā un arī Rīgas Austrumu slimnīcā medicīna ir sasniegusi pasaules līmeņa panākumus un atsevišķās nozarēs spēj konkurēt pat ar vairākām prestižām ārzemju slimnīcām. Paldies, ka izvēlējāties šodien būt šeit. Aicinu jūs mācīties, attīstīties un interesēties par sev nozīmīgām jomām, jo tikai tā būs iespējams sasniegt iecerēto!”

Evita Duļbinska, Rīgas Austrumu slimnīcas Personāla direktore: “Esam gandarīti jūs šodien šeit sastapt tik kuplā skaitā. Tas tikai apliecina to, ka jauniešiem ir interese par darbu medicīnas nozarē un, iespējams, daļa no jums savas profesionālās gaitas izvēlēsies uzsākt tieši Rīgas Austrumu slimnīcā – lielākajā ārstniecības iestādē Latvijā. Novēlu ikkatram no jums šodien iegūt vērtīgu pieredzi un priekšstatu par to, ko nozīmē būt par ārstu vai māsu. Iespējams, daļai no jums mūsu ārstu un māsu ēnošana ļaus izdarīt pareizo izvēli attiecībā uz nākotnes profesijas izvēli.”  

Asoc. prof. Agnese Ozoliņa, Rīgas Austrumu slimnīcas Anestezioloģijas klīnikas vadītāja: “Tiek uzskatīts, ka veselības aprūpes jomā strādājošie ir izvēlējušies cēlu profesiju, un tā patiesi arī ir. Tā ir mūsu apziņa un misija, tādēļ ieguldām sevi šajā darbā un strādājam ar patiesu prieku un aizrautību. Lai gan ap medicīnas nozari izskan daudz negāciju, gribu teikt, ka šeit ir arī ļoti daudz pozitīvā. Es nevienu brīdi nenožēloju, ka savu dzīvi izlēmu saistīt ar ārsta – anesteziologa, reanimatologa – darbu, tādēļ vēlos iedrošināt arī ikkatru no jums ticēt saviem sapņiem un sekot savam aicinājumam. Veselības aprūpē strādājošajiem ir ļoti plašas sevis pilnveidošanas iespējas. Ir iespējams apvienot praktisko darbu jeb pacientu ārstēšanu ar akadēmisko. Tāpat pieredzes apmaiņas braucienu un apmācību ietvaros, dodoties uz ārvalstu slimnīcām, ir iespēja apceļot pasauli un gūt jaunus iespaidus. Ir tāds teiciens: “Zināšanas ir kā apvārsnis – jo tuvāk tam nāc, jo vairāk tas attālinās”. Novēlu arī jums augt, attīstīties un mērķtiecīgi virzīties uz iecerēto!”

Tradicionāli lielākā interese bija par anesteziologa-reanimatologa, ķirurga, neirologa, toksikologa, fizioterapeita, rehabitologa, traumatologa un radiologa specializācijas ārstu darbu. Šogad ir ievērojami augusi interese arī par māsas profesiju. Stacionāra “Gaiļezers” galvenā māsa Kristīne Bondareva iepazīstināja ēnotājus ar izvēles iespējām un pienākumu klāstu, strādājot māsas profesijā.

Kristīne Bondareva, Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra “Gaiļezers” galvenā māsa: “Māsa ir galvenā aprūpes procesa plānotāja, īstenotāja un vadītāja. Tās darba pienākumos ietilpst gan pacientu ārstniecība, gan arī aprūpe. Nenoliedzami, šajā profesijā var notvert arī asākas izjūtas, tādēļ ir jāpiemīt radošajai domāšanai un spējai saglabāt racionalitāti nestandarta situācijās. Māsa ir atbalsta persona pacientam un nereti izteiktais laipnais vārds ir tas, kas sasirgušajam ir visvairāk vajadzīgs. Arī mūsu profesijā ir izaugsmes iespējas – iespējams kļūt par virsmāsu, galveno māsu un pat par aprūpes direktoru. Tāpat māsas piedalās pētniecībā un studentu apmācībās, vadot lekcijas un prakses. Ļoti ceru, ka arī daļa no jums izvēlēsies apgūt māsas profesiju un jau pēc vairākiem gadiem pievienosies mūsu slimnīcas kuplajam pulkam.”

Tāpat skolēni aktīvi izzināja uztura speciālista un medicīnas fiziķa darba specifiku. Šogad bija vērojams arī liels interesentu skaita pieaugums par biomedicīnas laboranta, audiologopēda un ergoterapeita darbu.    

Juris Šteinbergs, Rīgas Austrumu slimnīcas Laboratorijas dienesta vadītāja vietnieks: “Esam priecīgi redzēt jauniešus tik kuplā skaitā šodien pie mums Rīgas Austrumu slimnīcā. Tas, ka esat nolēmuši ēnot valstī lielākās ārstniecības iestādes speciālistu darbu, liecina par to, ka jums ir interese par veselības aprūpes jomu un varbūt jau arī par kādām konkrētām specializācijām. Manuprāt, tā ir viena no cēlākajām lietām pasaulē – palīdzēt citiem cilvēkiem, ārstējot un rūpējoties par viņiem.”

Pēc divu gadu pārtraukuma, ievērojot slimnīcā noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus,  šogad ēnošana notika klātienē. Ēnotāji Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā pēc uzmundrinošiem ievadvārdiem un dažiem skaitļiem un faktiem par lielāko Latvijas slimnīcu, turpināja izvēlētās specializācijas ārstu, māsu vai laboratorijas speciālistu ēnošanu, apmeklējot:

  • Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku (vadītājs, ārsts Aleksejs Višņakovs, vadītāja vietnieks - Genādijs Ričards Rusanovs, virsmāsa Valentīna Grigutiene);
  • Toksikoloģijas un sepses nodaļu (ārstniecības padomes Anestezioloģijas un neatliekamās medicīnas galvenais speciālists Oļegs Šuba);
  • Intensīvās terapijas klīniku (vadītājs – Roberts Stašinskis);
  • Anestezioloģijas klīniku (vadītāja – asoc. prof. Agnese Ozoliņa);
  • Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīniku (vadītājs – prof. Guntis Karelis);
  • Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas klīniku (vadītājs – Aleksejs Kaminskis);
  • Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas klīnikas Asinsvadu ķirurģijas nodaļu (virsārsts – Vitālijs Zvirgzdiņš);
  • Traumatoloģijas un ortopēdijas klīniku (vadītājs – Andris Vikmanis, Kaspars Lagzdiņš);
  • Laboratorijas dienestu (vadītājs – Vadims Beļuns, vadītāja vietnieks Juris Šteinbergs, vecākā biomedicīnas laborante Viktorija Pļenkova);
  • Rehabilitācijas klīniku (vadītāja – Illa Mihejeva)
  • Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīniku (vadītājs – Arturs Šorubalko); Klīniskās medicīnas fizikas un dozimetrijas daļu (vadītājs Raimonds Dreimanis, vecākā radiogrāfere Evita Bladiko);
  • Uztura un dietoloģijas centru (vadītāja – prof. Laila Meija).

Šogad Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā  ēnoja skolēni no: Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas, Rīgas Franču liceja, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Rīgas Angļu ģimnāzijas, Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas, Siguldas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Limbažu Valsts ģimnāzijas, Mārupes Valsts ģimnāzijas, Rīgas 49. vidusskolas, Rīgas 41. vidusskolas, Rīgas Hanzas vidusskolas, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Rīgas Juglas vidusskolas, Rīgas 88. vidusskolas,  Rīgas 64. vidusskolas, J.G.Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolas, Rīgas 25. vidusskolas, Rīgas 6. vidusskolas, Salaspils 1. vidusskolas, Pamatskolas "Rīdze", Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas, Š. Dubnova Rīgas Ebreju vidusskolas, Rīgas 28. vidusskolas, Puškina liceja, Rīgas Ostvalda vidusskolas, Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas, Iecavas vidusskolas, Brocēnu vidusskolas, Aizkraukles novada vidusskolas, Ogres 1. vidusskolas, Mežciema pamatskolas, , Rīgas 93. vidusskolas, Daugavpils Krievu vidusskolas – liceja, Rīgas 1. Tālmācības vidusskolas un citām Latvijas skolām.

Citāti no skolēnu pieteikumiem Ēnu dienai mūsu slimnīcā:

Savu vidusskolas mācību virzienu - bioķīmija - izvēlējos, jo vienmēr interesējusi ķīmija un bioloģija. Nākotnes profesiju vēlos saistīt ar medicīnu, precīzāk - anestezioloģiju. Pēc vidusskolas beigšanas plānots iet studēt uz RSU. Pašlaik piedalos RSU sagatavošanās kursos centralizētajam eksāmenam bioloģijā. Medicīna piesaistījusi gan pašas interese par cilvēka ķermeni un to uzbūvi, gan tuvāko cilvēku pieredze un interese medicīnā. Vienmēr esmu zinājusi ka vēlos būt operācijas zālē un piedzīvot cilvēka glābšanu.Mācās Āgenskalna Valsts ģimnāzijā.

“Ļoti interesē ēnot radiologu, lai uzzinātu vairāk par šo aizraujošo medicīnas jomu. Kā 11. klases skolnieks vēlos iegūt praktisku pieredzi profesionālā medicīnas vidē un izpētīt iespējamos karjeras ceļus medicīnā. Radioloģija ir pievērsusi manu uzmanību kā specialitāte, kas izmanto progresīvas attēlveidošanas tehnoloģijas, lai palīdzētu diagnosticēt un ārstēt medicīniskos stāvokļus. Kamēr vēl pētu dažādas medicīnas jomas, uzskatu, ka ēnojot radiologu, es gūšu vērtīgu ieskatu šīs profesijas ikdienas pienākumos un izglītības prasībās.” Mācās Rīgas valsts 2. ģimnāzijā.

“Jau kopš sevi atceros, esot pavisam maziņu - vienmēr mans sapnis ir bijis izaugt lielai un izmācīties par ārstu, vēlāk rezidentūru izejot anesteziologa-reanimataloga specialitātē. Jau no bērnības mani uzrunājusi medicīna un viss, kas ar to saistīts. Es ļoti vēlos ēnot tieši Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, jo pēc manas pieredzes, tā ir pati labākā slimnīca un tajā strādājošie speciālisti ir paši labākie un zinošākie savā jomā.” Mācās Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā

“Esmu ļoti ieinteresēts fizioterapeita ēnošanā, jo gribu saistīt savu dzīvi pēc mācībām skolā ar fizioterapiju un palīdzēt cilvēkiem atgūt atpakaļ savas fiziskās spējas pēc traumām vai kādas slimības. Šobrīd es mācos Rīgas Juglas vidusskolā medicīnas novirzes klasē un pēc vidusskolas pabeigšanas plānoju mācīties par fizioterapeitu. Es gribu redzēt, kā noris pacienta ārstēšanas metodes noteikšana un kā notiek pati ārstēšana. Gribu uzzināt, kādām īpašībām jābūt fizioterapeitam, lai veiksmīgi strādātu.” Mācās Rīgas Juglas vidusskolā

“Jau ļoti ilgu laiku mans lielākais sapnis un galvenais karjeras mērķis ir studēt medicīnu un kļūt par ārsti. Šobrīd ļoti daudz laika veltu mācībām un sevis pilnveidošanai, kā arī cenšos izmantot visas iespējas tuvāk iepazīt šo profesiju, piemēram, šogad piedalos RSU rīkotajā “Jauno mediķu akadēmijā”, kas sniegusi man lielāku pārliecību, ka tiešām vēlos savu nākotni saistīt ar veselības aprūpi. Brīvajā laikā arī skatos dažādas dokumentālās filmas par ārstu ikdienu, taču nekas ārsta profesijas specifiku un ikdienas realitāti nevar atspoguļot tik labi, kā iespēja pavadīt dienu kopā ar ārstu, lai saprastu, vai šī profesija tiešām ir tāda, kādu to iztēlojos. Vēlme iepazīt un saprast cilvēka nervu sistēmas darbību mani ir motivējusi pārbaudīt savas zināšanas un spējas RSU organizētajā neirozinātnes olimpiādē “Latvian brain bee”, kurā man izdevās iegūt 1.vietu, kas noteikti mani ir pārliecinājis, ka no visām iespējamajām specialitātēm ļoti vēlos kļūt tieši par neirologu, lai mana interese par nervu sistēmu nākotnē varētu palīdzēt cilvēkiem.” Mācās Aizkraukles novada vidusskolā.

Vēlos pieteikties ēnot laboratorijas ārsta profesijas pārstāvi. Manuprāt, laboratorijas ārsts ir ļoti nozīmīga profesija cilvēka organisma patoloģiju diagnosticēšanā, izpētē un izprašanā. Nākotnē plānoju studēt RSU medicīnas programmā, tāpēc Ēnu dienās gribētu iepazīt potenciālās nozares, kurās vēlāk varētu strādāt. Laboratorijas ārsta ēnas vakance mani uzrunāja, jo mani interesē diagnostikas puse medicīnai un tā fizioloģijas daļa, kuru pats ar aci nesaskatīsi.”  Mācās Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā

“Mana motivācija ēnot tieši ergoterapeita profesiju ir pavisam vienkārša - šī ir profesija, kuru vēlos nākotnē studēt RSU. Kas mani iedvesmoja studēt ergoterapiju? Pirms gada, es vēl nezināju par šādas profesijas eksistenci un nozīmi, bet pērn kļuvu par brīvprātīgo organizācijā, kurā palīdz strādāt ar bērniem un/vai jauniešiem un viņu ģimenēm ar īpašām vajadzībām.  Šis darbs man lika atcerēties manus bērnudārznieka sapņus par ārstes profesiju, un apjautu, ka šo sapni varu piepildīt. Ergoterapija, manuprāt, ir mana nākotnes profesija, jo spēju redzēt sevi palīdzam cilvēkiem pielāgoties ikdienas gaitām un darbiem, pēc dažādām traumām vai slimībām. Vien domājot par šo - es jūtos piederīga un laimīga. Mācās Jelgavas Valsts ģimnāzijā

“Neskatoties uz to, ka mācos ekonomikas novirzienā, mani vienmēr ir interesējusi medicīna. Mans hobijs ir fitness, tāpēc ikdienā sastopos ar aktīviem cilvēkiem kuri rūpējas par savu veselību. Šī vakance mani ļoti interesē, jo bieži vien apzinos, ka tiecoties uz perfektu izskatu un ticot mānīgiem stereotipiem, nodaru pāri sev, to pat nenojaušot, jo man ir ļoti ierobežota izpratne uztura jomā. Esmu ievērojusi, ka tā ir aktuāla problēma arī maniem vienaudžiem. Līdz ar to, es ļoti vēlētos uzzināt vairāk par uztura speciālista darba pienākumiem un ikdienas  niansēm, lai izglītotos šajā jomā un iespējams saistītu ar to savu nākotni. Mācās Rīgas Franču licejā

“Uzskatu, ka medicīna ir aizraujoša zinātne. Ķirurgs pēc manām domām ir cilvēces varonis, kas nebaidās ne no asinīm, ne no slimībām. Viņš pat visbezcerīgākajos gadījumos cenšas atrast izeju. Ir grūti noskatīties, kā cilvēki bezpalīdzīgi mirst vai tiek izstumti no sabiedrības. Mans mērķis ir to mainīt. Es apzinos, ka medicīna paņem daudz dzīves laika un paredz dzelžainu motivāciju, taču ja būšu izglābis kāda dzīvību, es zināšu, ka tas bija pūļu vērts.” Mācās Rīgas 28. vidusskolā

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI