DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Atbalsts vardarbībā cietušajām Ukrainas sievietēm ir viena no Latvijas attīstības sadarbības prioritātēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 10. oktobrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica tikās ar Ukrainas sieviešu tiesību aizstāvības organizācijas “Sieviešu Informatīvais un Konsultatīvais Centrs” pārstāvēm. Organizācijas eksperti strādā ar sieviešu tiesību jautājumiem kara kontekstā un sniedz atbalstu seksuālās vardarbības upuriem Ukrainā. Nedēļu garā mācību vizīte Latvijā notiek Ārlietu ministrijas finansētā attīstības sadarbības projektā, ko īsteno resursu centrs “MARTA” 

Sarunas sākumā parlamentārā sekretāre izteica stingru nosodījumu Krievijas šodien veiktajiem raķešu uzbrukumiem civiliedzīvotājiem un infrastruktūras objektiem Ukrainā, uzsverot, ka “Krievijai būs jāatbild par tās pastrādātajiem kara noziegumiem. Tie nevar palikt nesodīti. Šobrīd Rietumiem nepieciešams palielināt ieroču piegādi Ukrainai, lai tā varētu aizsargāt savus iedzīvotājus un apturēt Krieviju.”

Tikšanās laikā Z. Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka atbalsts kara upuriem ir viena no Latvijas attīstības sadarbības prioritātēm Ukrainā. Vienlaikus ir svarīgi arī dokumentēt visus iespējamos pierādījumus, lai nodrošinātu, ka Krievija atbild par savu rīcību. Parlamentārā sekretāre akcentēja nesavtīgo partneru darbu un sadarbību starp Latvijas un Ukrainas organizācijām un uzsvēra Latvijas gatavību stiprināt sadarbību arī turpmāk, turpinot sniegt visa veida atbalstu Ukrainai.

Tikšanās laikā Ukrainas organizācijas iepazīstināja ar savu darbu, lai atjaunotu Ukrainas nacionālo plānu Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības Padomes rezolūcijas Nr. 1325 “Sievietes, miers un drošība” īstenošanai kara apstākļos. Dalīšanās pieredzē šajos jautājumos ir svarīga Ukrainas partneru vizītes sastāvdaļa. Sarunas gaitā tika noteikti vairāki jautājumi, kur nepieciešams tupināt vai paplašināt atbalsta sniegšanu civiliedzīvotājiem Ukrainā.

Informācijai

Ar Ārlietu ministrijas atbalstu centrs “MARTA” īsteno projektu “Atbalsts sieviešu aktīvismam Ukrainā: “Sievietes, miers un drošība” politikas veicināšana”. Tas notiek sadarbībā ar Ukrainas “Sieviešu informatīvo un konsultatīvo centru”. Projektā Latvijas un Ukrainas organizācijas sadarbojas, sniedzot palīdzību sievietēm Ukrainā, kas cietušas no seksuālās vardarbības, kā arī veicot pastrādāto dzimumnoziegumu dokumentēšanu.

Projektā īstenotās vizītes laikā sieviešu tiesību aktīvistes no Ukrainas iepazīstas ar Latvijas pieredzi darbā ar seksuālās vardarbības upuriem, tiekas ar sociālo dienestu un varas iestāžu pārstāvjiem, kā arī apmeklē vairākas organizācijas, kas sniedz atbalstu neaizsargātākajām sabiedrības grupām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI