DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
30. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

PVD aicina mājdzīvnieku īpašniekus pārliecināties, vai dzīvnieki ir vakcinēti pret trakumsērgu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai arī katram suņu, kaķu vai mājas(istabas) sesku īpašniekam ir jārūpējas par savu mīluļu savlaicīgu vakcināciju pret trakumsērgu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina dzīvnieku īpašniekus pārbaudīt veterinārārsta ierakstu sava mājas (istabas) dzīvnieka pasē vai vakcinācijas apliecībā un neaizmirst veikt dzīvnieku vakcināciju vai savlaicīgu revakcināciju pret trakumsērgu.

Saskaņā ar Veterinārmedicīnas likumu dzīvnieku īpašnieku pienākums ir nodrošināt suņu, kaķu un mājas sesku regulāru vakcināciju pret trakumsērgu.

Atgādinām, ka suņi, kaķi un mājas(istabas) seski profilaktiski jāvakcinē pret trakumsērgu no 3 mēnešu vecuma, kā arī jānodrošina atkārtota vakcinācija (revakcinācija) saskaņā ar veterināro zāļu lietošanas instrukcijā noteikto kārtību. Par to dzīvnieka īpašnieku vislabāk informēs veterinārārsts, kas veicis vakcināciju pret trakumsērgu un izdarījis ierakstu mājas (istabas) dzīvnieka pasē vai vakcinācijas apliecībā.

Īpaši svarīgi pārliecināties par vakcinācijas derīguma termiņiem saviem mājas (istabas) dzīvniekiem ir šobrīd, kad humānu apsvērumu dēļ, neraugoties uz augstajiem trakumsērgas riskiem, ir piemēroti atvieglojumi dzīvniekiem, kuri kopā ar saviem saimniekiem iebrauc no Ukrainas Eiropas Savienībā.

Saskaņā ar PVD rīcībā esošo informāciju, tikai aptuveni 20% no Ukrainas dzīvniekiem, kuru īpašnieki ir vērsušies pie praktizējošiem veterinārārstiem Latvijā, bija derīga trakumsērgas vakcinācija. Kā iepriekš PVD ir informējis, Ukrainā trakumsērga ir plaši izplatīta slimība ne tikai savvaļas dzīvnieku populācijā, bet arī suņiem un kaķiem.

Jāpiebilst, ka, pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas Latvijā kopš 2005. gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī, trakumsērga Latvijā ir izskausta - pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010. gadā, bet mājas (istabas) dzīvniekiem – 2012. gadā. Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) 2015. gada rudenī Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI