DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

5. Latvijas Lauku kopienu parlamenta atklāšanā Valsts prezidents uzsver lauku kopienu nozīmību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 17. jūnijā tika atklāts piektais Latvijas Lauku kopienu parlaments, kurā pulcējas valsts, pašvaldību, lauku kopienu pārstāvji, pētnieki un uzņēmēji, lai diskutētu par konkurētspējīgas un pievilcīgas vides veidošanu lauku reģionos un mazajās pilsētās.

Atklāšanas pasākumā parlamenta dalībniekus uzrunāja Valsts prezidents Egils Levits, uzsverot vietējo kopienu būtisko nozīmi lauku vides attīstībā, īpaši pārmaiņu procesā, ko ienes administratīvi teritoriālā reforma:

Latvija atrodas pārmaiņu perioda sākumā, kas noteikti ietekmēs arī ikdienas dzīvi laukos. Tikko ir notikušas pašvaldību vēlēšanas, un tagad pašvaldības pēc reformas darbu uzsāks jau jaunajās teritoriālajās vienībās. (...) Reformas mērķis ir nodrošināt katram Latvijas iedzīvotājam vienādas dzīves iespējas un vienlīdz pieejamus pakalpojumus neatkarīgi no tā, kur viņš dzīvo. Tomēr atgādināšu, ka vietējās kopienas - pagasti, pilsētas un mazpilsētas nedrīkst izzust administratīvi teritoriālās reformas rezultātā. Reforma nedrīkst radīt sajūtu vietējās kopienās, ka tās nespēj ietekmēt pašvaldību lēmumus pēc teritoriālās reformas un ka samazinās to ietekme uz pašvaldību darbu un pašvaldība it kā attālinās no iedzīvotāja. Tamdēļ esmu gandarīts, ka ir izdevies jaunajā likumprojektā paredzēt iespēju iestrādāt vietējām kopienām pašām ievēlēt savu iedzīvotāju padomi, kas varētu pārstāvēt pagasta vai mazpilsētas intereses pašvaldībā un piedalīties vietējo jautājumu risināšanā.

Tāpat Kopienu parlamenta atklāšanā dalībniekus sveica arī Saeimas deputāte un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārā sekretāre Dace Bluķe un Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs.

Pēdējie pāris gadi ir nesuši lielus izaicinājumus - pandēmijas apstākļi likuši katram indivīdam kļūt vēl stiprākam un kopienām saliedētākām, radot jaunas iespējas un pierādot, cik liels potenciāls ir lauku iedzīvotājiem, tāpēc ir būtiski valstiski apzināties, ieraudzīt un saklausīt ikvienu, pat visattālākajā vietā dzīvojošo Latvijas iedzīvotāju.

Kopienu parlamenta ietvaros vēl līdz piektdienas, 18. jūnija pusdienlaikam, notiek daudzveidīgas diskusijas ar savstarpējām sarunām un iespēju uzklausīt kopumā vairāk nekā 80 unikālus pieredzes stāstus no kopienu līderiem, radošiem uzņēmējiem, jaunienācējiem, atvērtām pašvaldībām, ministriju pārstāvjiem, antropologiem un daudziem citiem lauku attīstībā iesaistītajiem visā Latvijā. Diskusijās tiek aktualizētas un risinātas tādas tēmas kā pandēmijas radītās sekas un pielāgošanās risinājumi reģionos, attālo ciemu un to iedzīvotāju identitātes stiprināšana, jaunienācēju laukos pieredze un vajadzības, kā arī jaunās iespējas, ko sniedz tehnoloģiskās un sociālās inovācijas, viedo ciemu attīstība, Eiropas zaļais kurss un citi procesi.

Kopienu parlamenta noslēgumā tiks sagatavota un prezentēta rezolūcija - prioritātes un rīcību virzieni lauku un mazo pilsētu attīstībai un stiprināšanai turpmākajos divos gados. Līdz šim notikušajās diskusijās jau izskanējusi nepieciešamība stimulēt mērķtiecīgu kopienu mobilizēšanos un atbalsta nepieciešamību kopienu spēcinošām un vietas attīstības sekmējošas iniciatīvām - viedajiem ciemiem, kā arī nepieciešamība identificēt un atzīt esošos un topošos jaunienācējus laukos, kā vienu no nozīmīgiem reģionu attīstības virzītājspēkiem.

Šogad parlamenta epicentrs ir Gulbenes novada Stāmerienas pils, tomēr pirmo reizi tas notiek arī digitāli, dodot iespēju ikvienam interesentam sekot līdzi tiešsaistē un piedalīties diskusijās par Latvijas laukiem un to nākotni no jebkuras vietas Latvijā un pasaulē.

Latvijas Lauku kopienu parlaments notiek reizi divos gados un tā mērķis ir kopīgi rast veiksmīgus risinājumus, kā arī jaunas iespējas lauku attīstībai, veicinot dažādu iesaistīto pušu sadarbību vietējā, reģionālā un nacionālā mērogā. Lauku kopienu parlamenta darbības princips balstās un līdzvērtīgu diskusiju starp kopienu pārstāvjiem un politikas veidotājiem. Kopienu parlamentā ir aicināts piedalīties ikviens, kurš ir ieinteresēts aktīvi līdzdarboties kvalitatīvas un dzīvotspējīgas lauku vides veidošanā.

Papildus informāciju par 5. Latvijas Lauku kopienu parlamentu var iegūt https://parlaments.laukuforums.lv/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI