DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Apbalvoti 2023. gada labākie dižprojekti

Šodien, 27. martā, Doles tautas namā, biedrības “Latvijas Lauku forums” kopsapulcē tika paziņoti Latvijas lauku partnerību balvai “Dižprojekts” uzvarētāji.

Latvijas lauku partnerību balvai “Dižprojekts” šogad tika izvirzīti 26 ilgtspējīgi, radoši un praktiski projekti no visas Latvijas. Tie ir vietējo rīcības grupu dižošanās stāsti, kuri iedvesmo vietējos iedzīvotājus reģionos rīkoties un īstenot vietējai teritorijai nozīmīgus risinājumus. Latvijas Lauku forums (LLF) konkursu rīko jau trīspadsmito reizi ar mērķi izcelt un lepoties lauku iedzīvotāju, kopienu, uzņēmēju paveikto, īstenojot lauku attīstībai nozīmīgus projektus ar LEADER pieeju. Šogad laureātu vidū ir projekti no Madonas, Siguldas un Rēzeknes novadiem.

Balsojums par projektiem notika trīs kārtās – pirmais bija iedzīvotāju balsojums sociālajos medijos, otrā kārtā savu vērtējumu izteica vietējās rīcības grupas, bet trešajā kārtā tika pievienots ekspertu viedoklis. 

Apkopojot visu trīs kārtu vērtējumus,  2023. gada galveno titulu LEADER “Dižprojekts 2023” saņēma SIA “1 Vesels” īstenotais  projekts “Kalvja Koskeviča fizioterapijas centra „1 Vesels” izveide”, kuru balvai izvirzīja biedrība “Madonas novada fonds”. Projekta rezultātā izveidots fizioterapijas centrs Madonā, aprīkojot to ar pasaulē modernākajām un efektīvākajām fizioterapijas ierīcēm.

“Dižprojekts 2023” otrās vietas ieguvējs – biedrība “Cerību Spārni”, kas īstenoja projektu “Vides pieejamības uzlabošana biedrības “Cerību Spārni” telpās”. Projekts īstenots Siguldas novadā, to izvirzīja biedrība “Lauku attīstības partnerība”. Projekts rezultātā grupu mājā uzstādīts jauns pacēlājs, kas palīdz ikvienai personai ar ierobežotām kustību iespējām, sākot no bērnu dārza vecuma un beidzot ar senioriem, pārvietoties patstāvīgi, nelūdzot asistenta atbalstu. 

Konkursa “Dižprojekts 2023” trešo vietu ieguva SIA “Safīra L” projekts “Ražošanai nepieciešamo pamatlīdzekļu iegāde augļu, ogu un dārzeņu pulveru ražošanai”, ko izvirzīja biedrība “Rēzeknes novada partnerība”. SIA “Safīra L” ir izstrādājis un ražo inovatīvus produktus - augstvērtīgus un uzturvielām bagātus augļu, ogu un dārzeņu pulverus, satur daudz vērtīgo vitamīnu un minerālvielas.

Konkursa trešās kārtas vērtētāji – eksperti -  projekta dalībniekiem saka paldies un vēsta: “Mēs esam tas, ko darām. Mums ir tas, ko radām. Mūsu kopienas veido viss iedomātais un paveiktais. Īstenotie Dižprojekti apliecina iedzīvotāju uzņēmību rūpēties par savas ģimenes un sabiedrības labbūtību kopienās - gan nodrošinot kvalitatīvus un inovatīvus pakalpojumus līdzcilvēkiem, gan labiekārtojot apkārtni, gan vilinot tūristus piedzīvojumos, gan radot darbavietas un piešķirot jaunu vērtību ikdienišķiem produktiem. Kur ir, tur rodas! Lai Latvijas lauku kopienās ir, rodas un vairojas!”

Vairāk informāciju par laureātiem un visiem izvirzītajiem projektiem var iepazīties LLF mājas lapā: https://ej.uz/dižprojekti2023 .

Ik gadu ar Eiropas Savienības fondu (ELFLA un EJZF) līdzfinansējumu un LEADER pieeju visā Latvijas lauku teritorijā tiek uzsākti un īstenoti daudzveidīgas iniciatīvas. Visu aktivitāšu mērķis ir spēcināt vietējās kopienas un lauku teritorijas attīstību: sekmēt ekonomisko attīstību, radot jaunas darba vietas un veicinot apkaimē ražotu produktu apmaiņu, atbalstīt pilsoniskās sabiedrības aktivitātes un kultūras norises, sakārtot ļaužu brīvā laika pulcēšanās vietas, iedrošinot uzņēmēju, iedzīvotāju un pašvaldību sadarbību pie vienotas nākotnes vīzijas īstenošanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI