DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Jau piektajā Latvijas Pasta un ziņu portāla Delfi konkursā aicina balsot par iecienītāko pagājušā gada pastmarku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai noskaidrotu populārāko 2020.gadā izdoto pastmarku, Latvijas Pasts sadarbībā ar ziņu portālu Delfi jau piekto reizi aicina visus Latvijas iedzīvotājus piedalīties konkursā Gada pastmarka. 2020.gadā Latvijas Pasts izdeva vairāk nekā 20 pastmarku kopumā 2 miljonu eksemplāru tirāžā – neskatoties uz Covid-19 pandēmiju, arī pagājušogad tapa gan jauni pastmarku oriģinālizdevumi, gan pastmarkas jau tradicionālās un klientu iemīļotās sērijās. Balsot par savu iecienītāko pastmarku iespējams portāla Delfi sadaļā Gada pastmarka 2020. Balsojums ilgs divas nedēļas un noslēgsies 23.februāra plkst.23.59.

Pastmarkas ir vērtszīmes, ko izmanto sūtījumu apmaksai un kolekcionēšanai, bet būtiska pastmarku funkcija ir arī valsts atpazīstamības veicināšana. Latvijā par pastmarku izdošanu lemj Pastmarku emisijas komisija, izvēloties valstiski svarīgus notikumus, personības un to atceres gadadienas, ievērojamus dabas, vēstures un kultūras objektus, ko atainot pastmarkās, kas pēc tam apceļo visu pasauli. Idejas par pastmarku tematiku kviens interesents var iesniegt komisijai, kas tās izvērtē, pieņemot lēmumu par nākamajā gadā izdodamajām pastmarkām.

Neņemot vērā Covid-19 krīzi, arī 2020.gadā Latvijas Pasts izdeva vairāk nekā 20 jaunu pastmarku, kopējai to tirāžai sasniedzot vairāk nekā 2 miljonus ekspemplāru. 2020.gads sākās ar standarta pastmarkām Latvijas novadu un pilsētu ģerboņu sērijā, atainojot Durbes, Krimuldas, Kokneses, Babītes un Viļānu novada ģerboņus. Janvārī tika izdota arī Rīgas Valsts tehnikuma simtgades pastmarka un Latvijas kuģniecības vēstures sērijas pastmarka ar vēsturisko buru motorkuģi Eurasia.

2020.gadā ar noslēdzošo pastmarku Baltijas dzintars tika pabeigta sērijas Latvijas Dabas muzeja unikālie eksponāti izdošana, un uz sērijas pēdējās pastmarkas redzami izcili dzintara ekspemplāri no muzeja krājumiem. Savukārt Eiropas valstu vienotajā sērijā Latvijas Pasts pagājušā gada maijā iekļāva divas pastmarkas par tēmu Senie pasta ceļi, atgādinot par pasta piegādi ar zirgu transportu un velosipēdiem.

Turpinot sēriju Ūdenstorņi, kas atgādina par šiem interesantas arhitektūras un inženierbūves objektiem, maijā pastmarka veltīta ūdentornim Rīgā, Alises ielā. Pastmarka izdota, atzīmējot arī Apvienoto Nāciju Organizācijas pasludināto Starptautisko augu veselības gadu. Jūnijs iezīmējās ar divām jaunām pastmarkām daudzu klientu iemīļotajā Latvijas putnu sērijā – ar mežirbi un ar zivju dzenīti.

Atceroties Alfrēda Kalniņa sacerētās pirmās latviešu operas Baņuta pirmo iestudējumu, jūlijā izdota pastmarka par godu tās simtgadei. Mākslas tematiku jūlijā turpināja izcilajam latviešu māksliniekam Gustavam Klucim veltītais divu pastmarku bloks, bet septembrī jauna pastmarka tapa, simtgadē godinot nopelniem bagātu ķīmijas zinātnieci un sporta entuziasti Emīliju Gudrinieci.

Izcilām Latvijas personībām veltīto pastmarku izdošana turpinājās arī rudenī: septembrī ar pastmarku par godu vienam no slavenākajiem latviešu vieglatlētiem – pirmajam olimpiskās medaļas ieguvējam Latvijā un pirmajam Eiropas čempionam soļošanā Jānim Daliņam, bet novembrī – Dailes teātra simtgadē pastmarkā iemūžinot leģendāro tā dibinātāju un ilggadēju galveno režisoru Eduardu Smiļģi.

2020.gads noslēdzās ar gada gaidītākajām – Ziemassvētku sērijas – trīs pastmarkām.

2020.gada iecienītākās pastmarkas konkursa ietvaros balsot iespējams par jebkuru pastmarku reizi diennaktī no viena datora. Izvēlies savu pastmarku un balso te!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI